Строителят на "Колежа": Общината ще отпусне нови 17 милиона, до 6 месеца сме готови

Актуални новини
14:24 - 03 Април 2023
1617
Строителят на "Колежа": Общината ще отпусне нови 17 милиона, до 6 месеца сме готови

Строителят на стадион "Христо Ботев" в Пловдив - Илиян Филипов, призна за разибрателство между него и Община Пловдив за отпускането на нови 17 милиона лева за цялостното довършване на съоръжението.

Съвсем скоро, още в края на този месец по всяка вероятност Ботев ще се завърне на "Колежа" и ще започне да играе мачове в своя дом.

Това обаче ще се случи без съоръжението да е напълно завършеноп по план, като липсващи ще са козирките над три от секторите.

Именно за тяхното довършване кметът на Пловдив заяви, че ще бъдат отпуснати нови 6 милиона лева, но сега става ясно, че тази сума е почти три пъти повече.

Филипов е поискал гаранция, че тези 17 милиона лева ще бъдат заложени в бюджетите на Община Пловидв за 2024-а и 2025-а, след което той ще поръча нужните материали и ще довърши напълно стадиона.

По думите му това ще отнеме 6 месеца.

"Днес проведох среща в общината и стигнахме до компромисно решение за отпускането на необходимите 17 милиона за завършването на Колежа. Разбрахме се да подпишем анекс към договора и възлагателно писмо, което ще ни позволи да продължим работата си, като разполагаме с нужните за това средства.

Банковата гаранция си е вид заем, а според закона не може 39 месеца след началото на мандата да се тегли нов дълг. Очаквам анекса и възлагателното писмо да бъдат гласувани на сесията на Общинския съвет на 6 април", заяви Филипов.
Така от започването на строежа в началото на 2014-а, като с тези нови 17 милиона, общата сума, която държавата и Общината отпуснаха за съоръжението ще достигне 54 милиона лева.