Стряскаща прогноза: 30 000 жертви на COVID-19 дневно през декември

Актуални новини
13:00 - 06 Септември 2020
5445
Стряскаща прогноза: 30 000 жертви на COVID-19 дневно през декември

Институтът по здравни данни и прогнози (IHME) от Университета във Вашингтон прогнозира по 30 000 жертви дневно от коронавируса през декември тази година само в страните от северното полукълбо, където тогава настъпва зимата, съобщи „Фокс нюз“.

Това е най-лошият сценарий, ако не се вземат нужните мерки срещу разпространението на вируса, уточнява се в изследването на учените, цитирано от Дарик. Според тях може да бъдат спасени 770 000 живота от септември до 1 януари 2021 г., ако се прилагат препоръчаните мерки, като носенето на предпазни маски и поддържане на необходимата дистанция.

Най-мрачната прогноза е за общо 2 800 000 починали в света до 1 януари, което означава 1,9 милиона смъртни случаи от началото на септември до края на годината.

Три са прогнозираните варианти от специалистите от Университета във Вашингтон - най-неблагоприятен, най-вероятен и най-благоприятен. При най-лошия сценарий се очаква носенето на предпазни маски да остане в сегашните граници, а правителствата да продължат да охлабват изискванията за безопасна дистанция.

Според тази прогноза до края на годината починалите от коронавирус в света ще достигнат 4 милиона души.

Най-благоприятният вариант е носенето на маски да стане почти повсеместно по света, а властите да наложат строги мерки за спазване на социална дистанция, когато смъртните случаи на ден са повече от 8 на един милион души от населението.

Тогава до края на 2020 г. починалите в света ще са около 2 милиона.

Най-реалистичният вариант е да не настъпят промени в изискванията за носене на маски и за увеличаване на предпазните мерки, като при този сценарий ще има 2,8 милиона починали от коронавирус в света до края на 2020 г., смятат от Университета във Вашингтон.

„Разликата между 750 000 спасени живота и 30 000 смъртни случая на ден през декември са двете крайни цифри между най-добрия и най-вероятния сценарий“, заяви директорът на IHME д-р Кристофър Мъри.

„Пред нас се очертава смъртоносен декември - особено в Европа, Централна Азия и САЩ. Но науката е точна и доказателствата са непоклатими: носенето на маски, социалната дистанция и ограничаването на събирането на много хора на едно място са от жизнена важност, за да се ограничи разпространението на вируса“.

По думите му към момента “Covid-19 следва сезонните вариации на пневмонията и ако тази взаимовръзка продължи, страните от северното полукълбо може да очакват повече заразени в края на есента и през зимните месеци“, поясни д-р Мъри.

Според оглавявания от него институт най-много починали на глава от населението в света ще има в САЩ, Нидерландия, Испания и Вирджинските острови.

“Жителите от северното полукълбо трябва да бъдат особено бдителни с приближаването на зимата, тъй като коронавирусът, подобно на пневмонията, ще се разпространява в страните със студен климат“, подчертава д-р Мъри.