Стряскаща прогноза: Може ли заразените у нас да стигнат 5000 на ден?

Актуални новини
19:03 - 20 Октомври 2020
3831
Стряскаща прогноза: Може ли заразените у нас да стигнат 5000 на ден?

"Още през лятото, когато имахме по 6-7 случая на ден, "шаранът" беше изпуснат и още тогава се формира една група от около 1,9 млн. човека, които просто отказаха са спазват мерките. Това създаде голяма беля". Това каза математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред БНР днес. 

Според него вече сме влезли в зоната на тубуленциите и в България ще има бум на новозаразени. "Виждате ги с тези резки подскоци на случаите. В тази зона има две подзони - едната е началният стадий на турбулентността, в който се намираме сега. Този стадий се характеризира с това, че в чест от областите е клъстерно разпространението, а в част - дифузно. Може да ни се случи да навлезем в зоната на напълно развитата турбулентност, в която навсякъде е дифузно разпръсването на вируса, а границата за това е 2000 случая на ден. Влезем ли тази зона, вече спокойно можем да се качим до 3000, 4000 или 5000 случая дневно". На репортерски въпрос дали това е реално изчисление, той потвърди, че е напълно възможно.

Според проф. Витанов носенето на маски на открити обществени места е резонно. "Ако всички спазваха мерките, сега щяхме да сме около 500 случая на ден, наполовина по-малко" категоричен беше математикът.