Стряскащо! Коронавирусът изяде хляба на 15 милиона американци!

Само за миналата седмица в бюрата по труда в САЩ са подадени над 6 милиона молби

Новини
17:58 - 09 Април 2020
3022
Стряскащо! Коронавирусът изяде хляба на 15 милиона американци!

COVID-19 продължава да нанася тежки удари на американската икономика и конкретно на наетите в страната. Броят на американците, които през последните 3 седмици са били съкратени заради пандемията, надхвърли 15 млн. души, пише Ройтерс.

Само през миналата седмица новите регистрации на безработни в бюрата по труда са били над 6 млн., като това е втората поредна седмица с такъв рекорден ръст. Всичко това произтича от строгите мерки на САЩ за ограничаване разпространението на коронавируса, които мерки рязко свиха икономическия растеж в страната.

Според данните на американското трудово министерство заявленията за първоначално кандидатстване за обезщетение за безработица през работната седмица до 4 април са били около 6.6 млн. Това е леко понижение в сравнение със седмицата преди това, данните от която са били ревизирани нагоре до 6.87 млн. заявления.

Днешният доклад от американското Министерство на труда подкрепя очакванията на икономистите, че през април в САЩ ще бъдат загубени до 20 млн. работни места. Миналия петък правителството обяви, че през март икономиката е изгубила 701 хил. работни места.

„Тези мрачни числа предполагат, че ще има нов рекорден срив на пазара на труда през април“, коментира Бен Бовино, старши икономист за САЩ в компанията S&P Global Ratings.

„Америка сега е в рецесия и тъй като изглежда, че тя ще се задълбочава, въпросът е колко време ще измине преди страната да се възстанови“, добавя той.