Стряскащото коронаплато на вируса

Ето че пробивът до над 300 заразени на ден се случи

Топ
08:42 - 23 Юли 2020
3690
Стряскащото коронаплато на вируса

Те вече са 330. И не е успокоително, че тестовете са над 5000. Напротив, има тревожни сигнали, че може да има проблеми в овладяването на кризата. Вижда се, че в Пловдив изнемогват, отварят нови отделения, търсят лекари. И това се случва в голям град, какво да кажем за по-малките, където ще трябва да се молят на Неволята. Има и друг неотложен за решаване проблем – механизмът за търсене на медицинска помощ: от първите симптоми, до тестването и предприетото лечение.

Стигне ли се до болничното заведение, там нещата са под контрол, има протоколи, които се обновяват, според световните стандарти. Хаосът идва от невъзможността на личните лекари да издават направления, липсата на процедура кой да ги получава и не на последно място – кой плаща. До този момент Здравната каса е платила около 300 теста от направените хиляди. Затова не бива да се учудваме, че нараства недоволството на лекарите. А пациентите са готови за бунт.

Ще кажем направо – няма време за дълго умуване. Не може всички, които имат подозрителни симптоми, да тичат в “Пирогов” или да разчитат на Спешната помощ по места. Необходимо е да се изработят критерии и процедура за действие. Няма признаци, че пандемията ще приключи, или пък, че тя засяга само най-възрастните и предимно обременените с предишни заболявания. Напротив, в болници постъпват все повече млади хора, вирусът убива иначе непобедими спортисти. Политиците нека вземат подобаващи мерки, нека не робуват на икономически прослойки, а да вземат пример от други страни, където не се церемонят с нарушителите. От позиция на страна, взела най адекватни мерки в началото на кризата, сега попаднахме в опасната последна четворка в Европа.

Няма как да се очаква подем и възстановяване на бизнеса, ако няма грижа за овладяване на епидемията. Не искаме да ставаме жертви на готови да се отметнат от прогнозите си псевдовирусолози, нито пък да станем съучастници в това, което се случи в Италия или Ню Йорк в апогея на кризата. Добрите новини за ваксини, всъщност все още са далечни за нас. Затова, нека не чакаме и сами да подредим собствения си двор.

Автор: Иван Тропанкев, в. "Монитор"