Студент пострада при атака срещу синагога

Общество
11:25 - 05 Октомври 2020
1539
Студент пострада при атака срещу синагога

Мъж, облечен в камуфлажна униформа, е извършил нападение край синагога в северния германски град Хамбург, предадоха "ДПА" и "Франс прес", позовавайки се на сведения от местната полиция. 

В резултат на атаката е пострадал 26-годишен студент, който е с травма на главата. Младият мъж, изповядващ юдаизма, е отивал в синагогата, за да отбележи празника сукот, когато нападателят се е нахвърлил върху него, удряйки го с лопата.

Впоследствие нападателят бил задържан от охраната на синагогата, а на пострадалия е била оказана първа помощ от преминаващи граждани, след което е бил хоспитализиран.

Към момента е известно, че нападателят е 29-годишен германски гражданин от казахстански произход. Германската агенция dpa съобщи, че в един джобовете на панталона му е намерено листче с изрисувана свастика. Според полицията, той е изглеждал като човек "в състояние на крайна невменяемост".

От полицията уточняват още, че постоянното местожителство на нападателя е в Берлин. Засега не е известно какви са мотивите за пристигането му в Хамбург. 

Нападението обаче се разследва като политически мотивирано.

"Това не е изолиран инцидент, това е отвратителен антисемитизъм и всички трябва да му се противопоставим," коментира в "Туитър" външният министър на Германия Хайко Маас.

Отскоро в Германия се наблюдава ръст на антисемитските инциденти в страната, като подобно напрежение имаше и по време на протестите срещу противоепидемилогичните мерки.