Студенти от 7 националности пяха „Върви, народе възродени“

Сготвиха пакистанското ястие чад - с грах, картофи, нахут, банан и кисело мляко

Новини
17:27 - 25 Май 2022
2521
Студенти от 7 националности пяха „Върви, народе възродени“

Студенти от всички краища на света казаха куплет от химна за Кирил и Методий „Върви, народе възродени“ на тържество „Букет от националности“, с което Аграрният университет отбеляза днес на патерица 24 май.

За да научи всеки своята строфа, преподавателка им пратила звукови съобщения как се произнасят думите и транскрипцията им. Така гласовете на Галина, Адриана, Евгени и Александро от Молдова подадоха щафетата на Анастасия, Аня и Диана от Украйна. Те пък - на Джамал от Египет, Махмуда и Разия от Бангладеш, Ониние от Нигерия, Давид от Камерун и Мурат от Турция...

Докато последният изрече облекчено след сложната чуждоезична задача: „Честит празник!“.

Всичко велико и всичко обикновено започва от ученическата скамейка, обърна се ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева към младежите. Освен българите, сред тях има от Молдова, Камерун, Нигерия, Бангладеш, Пакистан, Украйна, Египет, Турция, Казахстан, Словения, Гърция, Чехия, Испания, Южна Африка и Албания. В последните години висшето учебно заведение чества 24 май, като дава възможност и на тях да представят своите култури. Така следва политиките за мултинационалност в модерните висши училища и дава знак за уважение и толерантност.

На зелената морава зад Ректората първи тропнаха български народни танци деца от ДГ „Боряна“. Покрай тях и Мохамад от Пакистан доби кураж за първи път в живота си да пее пред публика. Това е песен, която разказва, че трябва да обичаш родината си повече от всичко друго, сподели той.

Разтушиха се, но и потъгуваха за родината, момичетата от Украйна. В Пловдив са от март, всеки ден се чуват с близките в околностите на Киев, където се водят сражения от войната с Русия.

Едно от момчетата така и не могло да пристигне, защото е мобилизирано. Въпреки тежките условия в страната им, момичетата нямат търпение да се вънат. Тук учат и са настанени безплатно. Аграрният университет е готов да им предложи възможности да останат и след юли, когато изтича обменът по програма „Еразъм+“.

На празника в специални шатри наши студенти предложиха на гостите салати от пресни зеленчуци и агнешко. Чужденците не отстъпиха, като всеки измайстори в полеви условия в общежитието или квартирата по нещо традиционно от кухнята на своята страна. Махмуда и Разия от Бангладеш почерпиха с риба с къри и леща, както се приготвят по техните национални рецепти, Мурат Йълдъз от Турция постави до тях булгур със зеленчуци.

Даниш от Пакистан пък се постара с дал тарка - леща със зеленчуци, къри, чесън, лук, джинджифил и розмарин. Изнанада и с чад - ястие от грах, нахут и картофи, за което се използват също банан и кисело мляко.

Муамар чайс, което е арабски ориз, лаваш и пълнени чушки - маши, имаше още на студентската трапеза. Молдовците добавиха и качамак с мамалига, украинците пък бяха сварили борш, към който добавиха традиционни варенки. Накрая всички се хванаха заедно на хоро по „Рипни, Калинке“, пише „Марица“.