Студенти от НХА ще изрисуват подлез до НДК в рамките на Фестивала на светлините

Култура
17:39 - 18 Март 2023
1714
Студенти от НХА ще изрисуват подлез до НДК в рамките на Фестивала на светлините

Студенти от Националната художествена академия ще изрисуват пешеходния подлез на кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Г. С. Раковски" в близост до НДК в рамките на фестивала на светлините Lunar, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет (СОС), който даде съгласие за създаването на художествената инсталация.

Идеята е студенти от Националната художествена академия да изрисуват подлеза е бои, които отразяват светлина, а в подлеза да бъдат поставени лампи, които да осветяват художественото произведение.

В своя доклад вносителите - председателят на СОС Георги Георгиев и общинските съветници Малина Едрева и Борислав Бориславов, предлагат художествената инсталация да бъде включена в програмата на тазгодишното издание на фестивала LUNAR, като ул. „Васил Левски“ и ул. „Раковска“, като тя да остане за срок от 5 години.

Пилотното издание на фестивала, реализирано от "Ем Пи студио" ЕООД, се състоя през миналата година под патронажа Георги Георгиев и със съдействието на Столичната община през 2022 г. LUNAR представи 13 светлинни инсталации и проекции от 14 автори и студия от три континента на различни теми с  важни послания, като привлече 500 000 посетители.

С подобна инициатива бихме могли да насърчим младите творци да създават своето изкуство в градска среда и да предоставим по-добър облик на един от пешеходните подлези в центъра на столицата, пишат вносителите на доклада.