Студентите на Ева Волицер представят "12 разгневени жени" в НБУ

Пиесата звучи изключително съвременно, споделя известната режисьорка

Култура
13:45 - 30 Март 2022
3947
Студентите на Ева Волицер представят "12 разгневени жени" в НБУ

Университетският театър на Нов български университет представя спектакъл по пиесата на американския драматург Реджиналд Роуз "12 разгневени мъже". Режисьорът на представлението проф. Ева Волицeр поставя постановката изцяло в женски състав, през годините пиесата е играна само от мъже или в смесен състав. Текстът е написан като телевизионна пиеса през 1945 година и е обявен за национално богатство на Съединените американски щати. 

Българският вариант на спектакъла носи името "12 разгневени жени".  Дванайсет момичета, вдъхновени от своя ментор проф. д-р Ева Волицер, ще разкажат история за ценности, съмнения, трудни решения и едно убийство.

Участват студенти от майнер програмата на НБУ "Театър - актьорско изкуство": Зарина Златарева, Тамара Ангеловска, Емма Ангелова, Василена Иванова, Поли Янева, Цветелина Ангелова, Ана Стоянова, Екатерина Чуклева, Анжела Чолакова, Соня Хоанг, Ивет Коста, Дема Чолакова и Виктор Стоянов.

Сценография и костюми - Яна Дворецка. Превод - Вера Кондова. Асистенти костюми са Милица Милнова, Ели Ненковска, Анита Рачева, Кристина Любенова, Едже Дервиш и Селин Миткова.

19-годишно момче е дадено под съд за убийството на баща си. "Няма шанс той..." - промърморва съдебната охрана, докато дванайсетте съдебни заседатели влизат в мрачната заседателна стая на журито. Изглежда, изходът от делото ще е ясен и бърз, докато един от заседателите не започва да отваря очите на останалите за фактите.

"С това е забележителна демокрацията, че ни уведомяват по пощата да дойдем тук, на това място, и да решим, дали един човек е виновен или не. Човек, когото не познаваме", казва една от заседателките. И добавя: "Нито ще спечелим, нито ще загубим от присъдата. Не трябва да го превръщаме в нещо лично..." То обаче наистина става лично, а всеки съдебен заседател разкрива своя характер, докато се преразглеждат отново свидетелските показания, прави се възстановка на убийството и пред очите им се заражда заплаха за ново убийство.

Нервите са опънати, споровете се разгорещяват, а съдебните заседатели се превръщат в дванайсет разгневени хора. Окончателната присъда и достигането до нея, в изпълнени с напрежение сцени, наелектризира публиката и я държи на ръба на столовете, благодарение на тази великолепна, зряла драматична творба, която не слиза от световните сцени и филми.

„Тази адаптация е изключително интересна. Доста сложно е като действие, като решение и като реализация. Аз обичам да работя чрез актьора. Той носи посланията, идеята, драматизма. Тази пиеса не търпи външни прояви и ефекти. Постигаме това с младите актриси – психологическия елемент, драматизма и трагизма на съществуването. Важното е присъствието – категорично, дълбоко и смислено в този спектакъл. Актьорите, които преживяват своите образи и дълбоко проникват в същността. Пиесата звучи изключително съвременно. Когато в една страна демократична всеки може да каже всичко, без да бъде санкциониран, това е ключов елемент", споделя пред БНР режисьорката проф. Ева Волицeр.