Студентите влизат в Covid-отделенията като болногледачи

Младежите ще бъдат наемани на трудови договори

Новини
14:30 - 12 Ноември 2020
2141
Студентите влизат в Covid-отделенията като болногледачи

Студентите по медицина ще се включат в борбата с COVID-19 при равни правила в цялата страна. Това договори Асоциацията на студентите медици в България със здравния министър проф. Костадин Ангелов.

За да бъдат компенсирани за труда си, студентите ще бъдат наемани на трудов договор на длъжност болногледач на половин или цял щат, гарантирано е и предварително обучение за тези, които ще влязат в COVID отделенията.

Това бяха две от основните им искания, за да се включат активно в борбата с коронавирусната инфекция. Съгласието по тях е постигнато на среща с министър Ангелов вчера. 

Договорено е още работно възнаграждение да бъде между 1300 и 1700 лева нето, редовно тестване с PCR тестове, осигуряване на необходимите предпазни средства и здравна застраховка, посочват от Асоциацията на студентите медици в България.

"Условията могат да варират леко между отделните лечебни заведения", уточняват от там. 

"Към момента работим и за признаването на времето, прекарано в COVID-отделението като присъствена учебна заетост като имаме изричната подкрепа на министъра за това искане", допълват от асоциацията. 

Всеки студент може да попълни формуляр, публикуван на сайта на асоциацията. От там ще предадат контактите му на лечебното заведение, което ще се свърже допълнително.

Към момента от здравното министерство са съобщили за от кадри за „Пирогов“ и Александровска болница в София.

"Очаквайте разкриване на места във всеки град на територията на страната. Това е тестови вариант на система за включване на студентите в борбата COVID-19", допълват от асоциацията.