Студентските стипендии скачат с 20%

Топ
15:48 - 20 Ноември 2020
1596
Студентските стипендии скачат с 20%

Студентските стипендии да бъдат увеличени с 20% предлага министърът на образованието Красимир Вълчев. Идеята е записана в проект за постановление на Министерския съвет. 

Ако предложението бъде прието, минималната стипендия ще стане 85 лв. при сегашни 70 лева, а максималната - 180 лв. при 150 лв. сега, предвижда изменението в ПМС 90. 

Увеличението ще влезе в сила от началото на втория семестър на текущата учебна 2020/2021 г.

"Повишаването на студентските стипендии е в синхрон с държавната политика за стимулиране на студентите да полагат повече усилия за постигане на по-високи резултати в учебния процес и подобряване на качеството на обучението, както и доближаването му до очакванията на работодателите", пише в мотивите си Вълчев.

Със Закона за държавния бюджет за 2021 г. е предвидено увеличение с 6 млн. лева на субсидията на държавните висши училища за стипендии на студентите и докторантите, което ще им даде възможност да повишат размера на стипендиите за успех и/или доход с 20%.

"Промяната на размера е максималната възможна на този етап и е следствие от редица направени анализи и проведени разговори с Националното представителство на студентските съвети, пише още Вълчев. Усредненият размер на стипендиите за българските студенти през последните две учебни години е около 107 лв. на месец, което е приблизително по средата между най-ниския и най-високия размер към момента."

Запазва се досегашният размер на месечните стипендии за чуждестранните студенти.