СУ за драмата с проф. Мирчев: Пагубно е свободата на словото да е алиби за агресия

Алма Матер проверява случая, излезе с декларация

Новини
16:56 - 18 Ноември 2020
2481
СУ за драмата с проф. Мирчев: Пагубно е свободата на словото да е алиби за агресия

Софийският университет излезе със становище по скандала, който се разрази около преподавателя проф. Михаил Мирчев, след като студенти поискаха от просветния министър Красимир Вълчев и ректора проф. Анастас Герджиков да го уволнят за това, че лекциите му съдържат реч на омразата, расизъм, ксенофобия и дори нацистки уклон.

От декларация на Общото събрание на Алма Матер става ясно, че вече тече процедура по проверка на сигнала на студентите. В декларацията никъде не се споменава името на проф. Мирчев, но се подразбира, че става дума за него и случая от миналата седмица.

В 3 части академичната общност на СУ обобщава становището си по казуса със спорните лекции на преподавателя.

"Свободата на словото гарантира правото на критика към господстващите разкази и обяснителни модели. Софийският университет отстоява това право, като в същото време не позволява в негово име да бъдат подривани други основополагащи ценности. В този дух чл. 4 от Етичният кодекс на Университета постановява, че академичната свобода „не нарушава чуждото достойнство“. Пагубно не само за академизма, но и за обществото ни е да превръщаме свободата на словото в алиби за словесна агресия", пише в становището.

За говоренето на Мирчев в лекциите си Общото събрание на университета определя като "говорене ползва научно несъстоятелни понятия, хипотези и подходи в разрез със съвременните изследователски постижения". "Всякакви дискриминационни, расистки и отричащи равноправието послания противоречат на ангажимента към демокрацията. Но те също така рушат нашите традиции и така подкопават основите, върху които сме изградили съвместното ни съжителство", пише още в декларацията.

Писмото с искане за оставка на проф. Мирчев се появи с социалните мрежи и бе разпратено до медиите. То е от името на "Студентско общество за равенство при СУ", което според описанието на страницата си се бори с дискриминацията сред академичната общност. Във фейсбук се заформи спор на идеологии между студентите на университета. Ден след писмото с искане за уволнение на проф. Мирчев, се появиха и писма в негова подкрепа. Първо това направиха трима студенти по право от трети курс, които събират и онлайн подписка за запазване на преподавателя, а след това с подкрепа излязоха и от студентския клуб "Спаичъ".

·