Subaru, Toyota и Mazda правят двигатели от следващо поколение

Три от големите японски марки ще се съсредоточат върху екологията

Новини
12:47 - 28 Май 2024
2585
Subaru, Toyota и Mazda правят двигатели от следващо поколение

С изненадващ ход Toyota, Mazda и Subaru обявиха сътрудничество за разработване на нови двигатели с вътрешно горене. Въпреки че ще останат конкуренти на пазара, трите компании обединяват усилията си, за да ускорят разработването и да намалят разходите.

Вместо да се създава единен дизайн на двигател за трите марки, всеки автомобилен производител ще се съсредоточи върху свой собствен "характерен двигател". Това означава, че Toyota ще разработи нови редови четирицилиндрови двигатели, Mazda ще продължи да усъвършенства технологията на роторните си двигатели, а Subaru ще подобри характерния си боксеров двигател. Тези нови двигатели ще бъдат проектирани да работят с въглеродно неутрални горива като течен водород, биогорива и синтетични горива.

Пресконференцията предложи поглед към бъдещето, като Mazda показа роторни двигатели, специално разработени за електрически превозни средства. Те функционират като генератори за захранване на батерия, вместо да задвижват директно колелата. Макар че в момента Mazda използва роторния двигател за тази цел в автомобили като MX-30, формулировката им оставя място за спекулации относно бъдещите приложения.

Toyota показа двойка нови редови четирицилиндрови двигатели - 1,5-литров и 2,0-литров, като и двата обещават висока мощност и топлинна ефективност. Subaru представи хибридна система от следващо поколение и я постави в замаскиран прототип на Crosstrek.