Суфльорът на Путин - Стефан Янев трябва да подаде оставка веднага

Политика
15:18 - 24 Февруари 2022
7761
Суфльорът на Путин - Стефан Янев трябва да подаде оставка веднага

В първата реакция на кабинета по повод драмата в Украйна военният министър Стефан Янев ясно показа както на българските граждани, така и на партньорите в НАТО и ЕС пълното си неразбиране на ситуацията и нежелание за адекватна реакция. Като евтин суфльор на руския президент, Янев посъветва да не се използва фриволно думата "война", тъй като и Путин я избягвал.

Самият Путин обяви, че става дума за "специализирана военна операция" в сепаратисткия Донбас, но в действителност руските войски предприеха пълномащабна атака в цяла Украйна. Папагалското повтаряне от страна на военния ни министър на руската пропагандна хватка би трябвало моментално да предизвика неговата оставка. Защото тук не става дума за обикновен мисловен лапсус, а за демонстрация на цивилизационно объркване в съзнанието на политик, който не е наясно къде лежат отговорността и лоялността му.

Подобни двусмислени коментари от страна на Янев вече не са изненада и макар впоследствие да не се възприемат официално от правителството, подкопават не само доверието на народа във властта, но и на съюзниците ни в нашата роля за положително решаване на конфликта.

Малко по-късно в четвъртък президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков осъдиха категорично руските военни действия в Украйна, но на държавния глава често му се налага да се обяснява за мнението си, че "Крим е руски", а по-рано открито се обявяваше и за свалянето на европейските санкции заради незаконната анексия на Крим.

Сега ЕС обяви, че готви нови безпрецедентни санкции срещу Москва, които трябва да бъдат одобрени и от България. Парламентът обаче се проваля в усилията си да излезе с обща позиция за кризата, като именно санкциите се оформят като разделителната линия.