СУХ РЕЖИМ: Украйна забрани "Бакарди", спонсорират Путин

Компанията разширява пазарите си в Русия

Украйна
16:42 - 11 Август 2023
3650
СУХ РЕЖИМ: Украйна забрани "Бакарди", спонсорират Путин

"Бакарди“, най-голямата непублична компания в света за производство на спиртни напитки, чиято американска централа е в Корал Гейбълс, бе санкционирана от Украйна заради разширяването на дейността си в Русия, предаде ДПА.

Украинското правителство обяви, че компанията е оказала икономическа подкрепа за войната, водена от руския президент Владимир Путин в страната.

Националната агенция за предотвратяване на корупцията на Украйна включи вчера "Бакарди лимитид" (Bacardi Limited), базиран в Хамилтън, Бермудски острови в списъка си с "международни спонсори на войната", обвинявайки компанията, че подкрепя руската икономика и спонсорира "агресията срещу Украйна".

"След руската инвазия в Украйна "Бакарди" продължава да доставя продукти на стойност милиони долари на Русия и да привлича нови служители там", съобщи агенцията в комюнике, добавяйки, че компанията е платила над 12 милиона долара под формата на данъци върху приходите в Русия.

Определянето "международен спонсор на войната" не носи юридически последствия като замразяване на активи или забрана за пътуване. Целта ѝ е да нанесе щети върху репутацията на големи международни компании, които продължават да правят бизнес с Русия по време на войната. Понастоящем в списъка фигурират 32 компании, включително "Юниливър" и "Проктър енд Гембъл".