Сухиндол пие отровена от нитрати вода

Кметът се бори язовир "Ал. Стамболийски" да бъде ползван за битови нужди

Актуални новини
15:34 - 15 Февруари 2020
2223
Сухиндол пие отровена от нитрати вода

Жителите на община Сухиндол пият вода от местни сондажи, замърсени с нитрати. Затова хората подкрепиха искането на ВиК "Йовковци" язовир "Александър Стамболийски" да бъде използван за битово водоснабдяване, каза кметът на града Пламен Чернев.

Сега водоемът, който е над два пъти по-голям от основния питеен във Великотърновско - яз."Йовковци", се използва за производство на ток и за напояване и хората, на брега на "Стамболийски", пият мръсната вода. В организма нитратите те се превръщат в опасните нитрити", обясни Чернев.

Кметът обясни, че са обсъждали предложението на водния оператор язовирът, който се стопанисва от НЕК, да стане за битови нужди." С 220 милиона кубически метра обем, може да храни 5 общини с чиста планинска вода с една модерна пречиствателна станция. Част от големите замърсители във водосбора му преустановиха дейност и в "Стамболийски" се появиха и раци", обясни кметът. Според него част от водопроводната инфраструктура е изградена. Инвестицията обаче ще е поне 25-30 млн.лв.

"Държавна инициатива трябва, но ще решим водния проблем за 100 г. напред", каза Пламен Чернев.

Предстои предложението да бъде гласувано от водното сдружение и внесено в МРРБ.