Сунак: Призоваваме Израел да избегне нараняването на цивилни

Свят
20:17 - 16 Октомври 2023
2371
Сунак: Призоваваме Израел да избегне нараняването на цивилни

Британският премиер Риши Сунак потвърди, че най-малко шест британци са били убити в Израел при нападението на "Хамас". В обръщение към депутатите в Камарата на общините Сунак отново заяви, че правителството подкрепя правото на Израел да се защити и прави всичко възможно да защити еврейската общност във Великобритания.

По време на първата сесия на парламента след 4-седмично прекъсване Риши Сунак информира депутатите, че близо 200 души са били взети за заложници, като отбеляза, че възрастни мъже, жени, деца и бебета са били "убити, осакатени или изгорени живи".

"Призоваваме за освобождаването на всички заложници", декларира премиерът. Той допълни, че убитите британски граждани са най-малко шест, а други десет се водят изчезнали.

Сунак се обърна пряко към еврейската общност в Обединеното кралство с думите, че "правителството е с нея сега и завинаги". Той посочи, че 3 милиона паунда са заделени за защита на сградите на еврейската общност и полицията ще гарантира, че "престъпленията от омраза и прославянето на терора ще попаднат под мощните удари на закона".

Сунак се обърна и към британските мюсюлмански общности с думите, че трябва да се вслушваме и в техните опасения със същото внимание.

По въпроса какъв е отговорът на Обединеното кралство на събитията Сунак заяви, че подкрепя правото на Израел да се защитава и да възпира по-нататъшни нахлувания, но настоя, че това трябва да стане в съответствие с международното хуманитарно право.

"Като приятел ние ще продължим да призоваваме Израел да вземе всички възможни предпазни мерки, за да избегне нараняването на цивилни", казва Сунак.