Сунак: Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна

Той обяви 3 милиарда долара подкрепа от страна на Великобритания

Украйна
13:55 - 21 Юни 2023
1838
Сунак: Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна

Ясно е, че Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна, заяви британският премиер Риши Сунак при откриването в Лондон на Конференцията за възстановяване на Украйна.

„Смелостта на Украйна на бойното поле трябва да бъде съчетана с визията на частния сектор да помогне на страната да се възстанови", допълни британският премиер. 

Той обяви 3 милиарда долара подкрепа от страна на Великобритания през следващите три години. Сунак също така обяви нова рамка за застраховане на военни рискове, насочена към подпомагане на бизнеса да инвестира в Украйна.

Незабавно след Риши Сунак чрез видеовръзка се включи украинският президент Володимир Зеленски. Той благодари за подкрепата, която Великобритания оказва на страната му.

„Ние защитаваме Украйна и по този начин защитаваме свободата. И когато изградим Украйна, ще изградим свобода. Страна, регион, континент, свят: Това е глобална задача.", отбеляза Зеленски и наблегна, че са нужни конкретни действия..

На конференцията, която е двудневна, участват повече от 1 000 чуждестранни гости от над 60 държави, сред които американският държавен секретар Антъни Блинкън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.