Супер гаф: Фандъкова обяви Атанас Далчев за скулптор

Автор на композицията „Ослепени Самуилови воини“ е проф. Любомир Далчев

Новини
20:14 - 10 Май 2019
8939
Супер гаф: Фандъкова обяви Атанас Далчев за скулптор

Сериозен лапсус допусна пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, докато правеше специално изявление по повод предстоящия ремонт с европейско финансиране на знаковия площад „Св. Александър Невски“ и на пространството край патриаршеската катедрала, пишат от Сдружение „Зограф”.

Докато обяснява пред камерите и микрофоните, че е успяла да промени спечелилия конкурса проект на архитектурното студио, в резултат на което в зоната няма да се преместват паметници, тя съобщи, и то не само един път, че автор на скулптурната група „Самуилови войници“ е... Атанас Далчев. Всъщност става въпрос за изтъкнатия проф. Любомир Далчев, а съфамилникът му е гениален български поет и преводач.

За съжаление медиите не се постараха да поправят грешката, а я подеха в хор. Колегите от БТА пуснаха на сайта си информацията „Гранитните павета в зоната на площад „Св. Александър Невски“ се запазват“, в която пише дословно следното: „Запазва се и архитектурната фигура на Атанас Далчев и всички паметници в тази зона“, заяви столичният кмет“.


Случаят напомня изявлението на бившата министърка на културата Нина Чилова, че Музикалният театър в София се казва „Стефан Софиянски“.