Супер джипове дебнат за каскадьори на пътя

65 трупа от началото на юни заради високата скорост, отчете КАТ

Актуални новини
12:56 - 29 Юни 2019
3378
Супер джипове дебнат за каскадьори на пътя

Супер джипове, развиващи висока скорост, ще снимат нарушенията по магистралите, които се изживяват като каскадьори.

Това е само една от мерките срещу войната на пътя, които и в момента се обсъждат от четирима министри, експерти и представители на МВР, съобщи Би Ти Ви. 

Не лошите пътища, а високата скорост са основна причина за зачестилите инциденти според Пътната полиция.

Само от началото на юни до момента са загинали 65 души. Затова държавата планира да затегне контрола и да глобява повече.

Санкциите ще стават електронно в единен информационен център, за да може полицаите да са на пътя. Снимки ще се правят и от немаркирани коли, които ще следят за скоростни нарушения по магистралите.

По данни на МВР за миналата година 96 процента от пътните произшествия у нас са станали заради нарушения на водачите.

Малък е процентът на катастрофите, станали заради пътните условия, но 593-ма са загинали по пътищата на България, което е лоша статистика, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на международната конференция "Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система", пише БТА.

Тя цитира и данни от годишния индекс за безопасно шофиране за 2018 г., според които 93 процента от пътните произшествия с жертви са заради човешки грешки, а превишаването на позволената скорост е най-разпространеното рисково действие сред българските шофьори.