Супер новини от НИМХ: Есента ще е топла, няма да вали

Общество
17:51 - 22 Август 2019 (обновена)
2232
Супер новини от НИМХ: Есента ще е топла, няма да вали

Очаква ни относително топла есен с нормално количество валежи за сезона, прогнозира климатологът от НИМХ доц. Илиан Господинов. Според него може да има изненади, но към момента изглежда малко вероятно есента да бъде много студена.

По думите на доц. Господинов преходните сезони пролет и есен са малко особени, тъй като есента започва с доста топло време в началото на сезона и завършва с практически зимно време в края му. "От лятно време на 1 септември завършваме със зимно време на 30 ноември", заяви климатологът. Очакванията му са средните сезонни температури да бъдат около нормалните.

Прогнозата на климатолога е времето през септември да е относително по-топло и сухо време и по-валежно с напредването на есента. "Нямаме основание да очакваме специално извънредни метеорологични явления, но това не ни освобождава от сбъдване на такива събития по принцип", коментира още Господинов.

Валежите и циклоните, които ще минават през страната, по-скоро ще са през октомври и ноември, но не е изключено да има такива и през септември, смята той.

"При тези обстановки е възможно да се създават по-екстремни обстоятелства, свързани с времето – по-обилни валежи, някакви условия за наводнения", заяви климатологът.

Според него вероятността за такива събития е в рамките на нормалното – не са изключени, но няма основание да очакваме много по-голям брой от средното за този период от време.

"България е малка страна и по отношение на аномалии на времето от мащаб един сезон, те се случват в цялата страна. Например в България е малко вероятно в част от страната да е относително студено, а в другата част да е относително топло", обясни Господинов. Той допълни, че това се отнася и за целия регион на Балкански полуостров.