Супер скъпият ремдезивир възкреси 84-годишния Ел Кавалере

Здраве
13:30 - 17 Септември 2020
4027
Супер скъпият ремдезивир възкреси 84-годишния Ел Кавалере

Скъпото антивирусно лекарство ремдезивир спаси 84-годишния Силвио Берлускони и му помогна да победи коронавируса, въпреки че страда от диабет, претърпял е операции на сърцето и има рак на простатата, пишат медиите на Ботуша.

Бившият италиански премиер е преминал два цикъла с ремдезивир, като общата им цена е около 5300 евро. Това е единственото антивирусно лекарство, оторизирано в Итaлия за COVID-19.

Мнозина на Апенините бяха силно изненадани как въпреки че много хора на неговата възраст не успяват да напуснат интензивните терапии, Берлускони дори започна да работи дистанционно в болницата и да направлява предизборната си кампания.

Личният лекар на Берлускони разкри в тв интервю, че ако пациентът му се беше разболял през март-април, то сигурно вирусът е щял да го убие. “Ако Берлускони беше приет в болницата дори само десет часа по-късно, щеше да бъде твърде късно”, каза д-р Алберто Дзангрило.

“Първите три дни в болницата бяха най-тежките моменти, всичко ме болеше, мислех си, че няма да оцелея”, заяви бившият премиер на Италия. "Чувствам се много уморен и отпаднал, това е характерното при COVID-19. Преодолях и това трудно изпитание и това ме успокоява“, каза в интервю за в.“Кориере дела сера“ Силвио Берлускони след изписването си от миланския институт „Сан Рафаеле“.

От болестта, заради която той престоя 11 дни в болницата, се възстановяват в момента и близките му. „Тревогата, че са болни децата ми, и че са с положителен тест и внуците ми, ме притесняваше най-много. Затова чувствам близка болката на многото семейства, които бяха поразени от този вирус. Още по-близо се чувствам и до онези, които са загубили свои близки“, допълва милиардерът.

Според него първите три дни в болницата го боляло всичко и не успявал дори да седи в едно и също положение за повече от минута. „В тези моменти виждах пред себе си онези кадри от болниците, интензивните терапии, интубираните пациенти. По-късно ми казаха, че вирулентният заряд в моя тест е бил най-високият, регистриран сред хилядите тестове в „Сан Рафаеле“, обясни екс премиерът.

Берлускони допълва, че никога не спирал да вярва в божията помощ и в компетентността на лекарите.