Супермоделът Татяна Патиц издъхна едва на 56 (снимки, видео)

Не казват причината за смъртта на една от иконичните манекенки от 80-те и 90-те години на миналия век

Топ
23:27 - 11 Януари 2023
10057
Супермоделът Татяна Патиц издъхна едва на 56 (снимки, видео)

Една от най-известните манекенки в света от 80-те и 90-те години на миналия век - Татяна Патиц, е починала в САЩ едва на 56-годишна възраст, гръмнаха световните агенции. На този етап не се съобщава причината за преждевременната кончина на един от супемоделите на миналия век. Новината беше съобщена първо от модната библия "Vogue" по-рано през деня, като причината за смъртта ѝ според нейния агент е "заболяване" - без повече подробности.

Родена в Германия и израснала в Швеция, Татяна Патиц беше част от оригиналната група супермодели, които се снимаха и в незабравимия клип на Джордж Майкъл "Freedom" - Синди Кроуфорд, Наоми Кембъл, Линда Еванджелиста и Кристи Търлингтън. Тя е и любимка на модния фотограф Питър Линдберг, който прави някои от най-запомнящите се снимки на супермоделите от златната епоха.

Ана Уинтур, главният редактор на "Vogue", описва Патиц като "вечният европейски символ на шика - сякаш Роми Шнайдер среща Моника Вити". "Тя не беше толкова видима като връстничките си - по-мистериозна, по-зряла, по-недостижима - и това имаше своя собствен чар", допълва Уинтур.

По време на активната си кариера Татяна Патиц е модел за "Шанел", "Баленсиага", Дона Карън, Валентино, Вивиан Уестууд и десетки други. През 80-те години на 20-ти век тясе появява в френските и италианските издания на най-елитните списания. Работи с фотографи като Ървинг Пен, Хелмут Нютън и Стивън Майзел. Считана е за едно от първите имена в групата на супермоделите. Последната ѝ поява на модно ревю е през 2019 г. по време на Седмицата на модата в Милано. Нейният син Джона Джонсън също е избрал професионалната кариера на модел.

Патиц е родена в Хамбург през 1966 г., но е отгледана в Швейцария. Едва на 17-годишна възраст печели трето място в конкурс за модели и се мести в Париж, където започва работа като модел. През 1985 г. вече е позната в бранша и има една корица за британския "Vogue". 

"Дълбоко сме натъжени от новината за смъртта на Татяна Патиц, дългогодишна приятелка на Питър. Бихме искали да изразим уважението към добротата, вътрешната красота и изключителната интелигентност на Татяна. Мислите ни са насочени към нейните близки и особено към Йона. Тя ще ни липсва безкрайно много", пише в Туитър профила на фондацията на фотографа Питър Линдберг. 

Вижте незабравимия клип на Джордж Майкъл "Freedom", в който участва и Татяна Патиц:

Една от последните снимки на Татяна Патиц