Супервулкан се събужда в Германия

Земята се надига със страшна скорост

Мистика
17:17 - 07 Август 2020
7891
Супервулкан се събужда в Германия

Американски изследователи са регистрирали странна вулканична активност в Германия. Последното вулканично изригване в този регион се е случило преди 13 хиляди години, съобщава изданието Geophysical Journal International.

Сега учените изследват района в западната част на Германия, където са установени отклонения в поведението на земната кора. Експертите наблюдават покачване на нивото на земята близо до вулкана. Почвата край езерото Айфел се повишава с 1 милиметър годишно и това се счита за нормално. Сега обаче нивото на земята започва да се повишава много по-бързо. Според изследователите това може да се дължи на възобновяването на активността на вулкан дълбоко под повърхността.

Учените вече говорят за „свръхвулкано“ напрежение и за нажежени потоци магма, които може да се появят на повърхността. Все още е неясна скоростта на приближаване на магмата, а уверенията на експертите са, че няма повод за безпокойство.

В резултат на предишното изригване на древен вулкан на това място преди около 13 000 години възникна „мъртва зона“, от която животът изчезва за няколко стотин години.