Суперзвездата Пауло Дибала пред Lupa.bg: Имам голям късмет да съм в Юве

Жестът ми при гол наподобява маска на гладиатори, признава аржентинският нападател

По света
14:43 - 10 Октомври 2019
6869
Суперзвездата Пауло Дибала пред Lupa.bg: Имам голям късмет да съм в Юве

Дербито на Италия, най-големият мач на Ботуша, е завършил. Ювентус е спечелил с 2:1 визитата си на Интер, нанасяйки първа загуба на нерадзурите в тазгодишното издание на Серия "А". Часът наближава полунощ, а едно голобрадо момче, облечено небрежно - горнище на анцуг на Юве, дънки, маратонки и бинтован пръст на лявата ръка. Суперзвездата Пауло Дибала - нападателят, който откри резултата на "Сан Сиро" в неделната и прохладна вечер в Милано, а през лятото толкова се луташе - от един отбор го пращаха в друг, после при трети... А неговото желание беше да остане в Ювентус. И със сигурност Старата госпожа няма да съжалява.

25-годишният аржентинецът беше хвърлен на журналистите, за да отговаря на въпросите, докато звездата Кристиано Роналдо премина набързо, казвайки едно "чао", но не пропускайки да се измайтапи с Дибала, прошепвайки му нещо в ухото с нещо, подобно на нежна целувка - кадри, които обиколиха за секунди интернет. Двамата се допълват и на терена, а пресата на Апенините озаглави дуета Диналдо.

Пауло, който скоро едва ли ще стане рекламно лице на самобръсначки, отделяше внимание на всеки един, задал въпрос към него. В момента, в който една руса мадама от пресслужбата на бианконерите опитваше да даде знак, че всичко е приключило и казваше "Достатъчно. Благодаря ви, колеги", Дибала я прекъсваше, и с леко намигане и усмивка казваше: "Не, спокойно, няма проблем!" И продължаваше да отговаря чинно - на испански, италиански и английски.

- Пауло, Ювентус пак оглави класирането, независимо от добрия старт на Интер в първенството. Двата ви гола в изключително важни моменти от мача - началото и края, ли бяха ключът към успеха?

- Не мисля. Стояхме по-добре от Интер на терена, особено през втората част. До момента нерадзурите не бяха губили в първенството, а сега ние сме единственият отбор без загуба в Европа. Знаете ли - когато се говори за Юве, трябва да е с уважение.

- В Италия Ювентус е един от най-мразените отбори...

- Да, но с най-много фенове - над 22 милиона, така показват статистиката и проучванията. Аз не съм фен и не се вълнувам от тези неща, интересува ме да играя добре.

- Ти игра добре. През есента на 2017-а имах възможност да наблюдавам на живо две други големи дербита от Серия "А", които бяха исторически - Интер - Милан (3:2) с хеттрика на Мауро Икарди, и Ювентус - Лацио...

- ... И пропуснах дузпа в последните секунди. Е, явно сега сте ми донесли късмет. Вие откъде сте?

- България.

- Добре... (б.а. - отговаря с доста учуден поглед).

- С какво превъзхождате своите съперници, та в последните години сте неизменен шампион на Италия?

- Ако трябва да сме конкретни - осем поредни титли. Просто сме добре сработени, при нас играят класни футболисти, играем добре, с настроение.

- Все пак имате и Кристиано Роналдо, който е голяма класа и до голяма степен прави разликата. Той не се разписа срещу Интер, но го направихте вие и Гонсало Игуаин - все аржентинци.

- Така се получи.

- Тривиален въпрос, предполагам задаван много пъти - Кристиано или вашият сънародник Лео Меси?

- Просто ще се усмихна на този въпрос.

- Този сезон можехте да играете с екипа на друг отбор. Защо не стана?

- Лятото не беше никак лесно - чувството, че името ти е пращано тук или там, никак не е приятно. Още повече, че никъде не искаш да ходиш. Моето желание беше да остана в Ювентус - заявих го категорично на ръководството и се радвам, че се съобразиха с мен. Все си мисля, че мога да дам още много.

- Бяхте спряган за трансфер в Манчестър Юнайтед, ПСЖ...

- Вече е минало.

- Какво се промени със смяната на треньора и конкретно идването на Маурицио Сари?

- С Маурицио Сари бях убеден, че ние ще започнем да се забавляваме, да изпитваме удоволствие от играта. На него трябваше да покажа колко струвам и какво мога. Сари и Масимо Алегри имат различни стилове на игра. С Алегри бяхме постигнали вече много неща, а това означава, че с идването на Маурицио Сари щяха да настъпят промените и отборът да тръгне в друга посока. По-важното е какво ще се случи през сезона и къде ще бъдем в крайното класиране. Сега съм съсредоточен върху представянето си в Ювентус. Всички сме добри футболисти, всички вкарваме голове, така че не е лесно треньорът да се избере на кой да заложи.

- При гол правите един специален жест, поздрав към публиката, с който закривате част от лицето си. Какъв е този израз или тази маска?

- Наскоро се появи документален филм, озаглавен „Зад маската“. Стана интересно, беше идея на един от спонсорите на отбора. Маската... Жестът не е толкова за екзалтирането след гол, а по-скоро е послание, той е нещо като идеална маска, която гладиаторите носят, за да се бият.

- След като ви върнах към пропусната дузпа срещу Лацио преди два сезона, кой е най-красивият ви гол с екипа на Юве?

- Ха-ха! Вие сериозно ли?! Колкото и парадоксално да звучи, най-красивият ми е срещу Лацио през по-миналия сезон - 2017/2018. Получи се, след като устоях на натиска на двама противници, беше невероятна радост от тази цел, особено за това как се разви мачът - вкарах в добавеното време, бихме с 1:0 в Рим.

- Какво се промени след идването ви в Ювентус?

- Пристигнах в Юве преди четири години, през 2015-та, но вече имах три сезона с екипа на Палермо. Тогава бях на 21 и избрах номер 21, който има много важна история в Ювентус. Тогава ръководството ме помоли да взема номер 10 и не беше лесно решение, защото знаех, че критиките ще са още по-големи, но след като обмислях дълго време - приех предизвикателството. Имам голям късмет да бъда в този страхотен клуб.

- С черно-белия екип да играли уникални футболисти - Мишел Платини, Роби Баджо, Алекс Дел Пиеро...

- Това говори достатъчно. Сега го нося аз и осъзнавам каква е тежестта му.

- И по времето на престоя ви в Палермо играхте заедно с Ивайло Чочев.

- О, да, помня го! Да, бяхме заедно, чудесно момче, скромно, много трудолюбив футболист. Той къде е в момента?

- В Пескара, преди това получи тежка контузия в мач на националния отбор, претърпя операция.

- Да го поздравите!

- Да ви прехвърля към Шампионската лига - все още Ювентус не може да я спечели от 1996-та насам. А уж имате силен отбор, фаворити сте. Защо ви убягва?

- Защото явно има и по-добри от нас. Вижте, в този турнир трябва и малко късмет, без него нищо не става. Обърне ли ти гръб - чао!

- А Копа Америка?

- Този турнир винаги е бил труден и изморителен. Всички искахме да спечелим титлата, но... Понякога така се стичат обстоятелствата. Не започнахме по най-добрия начин в групата, но успяхме да излезем от нея. И дойде мачът с Бразилия в Бело Оризонте, където загубихме (б.а. - 0:2).

- Тогава Лео Меси нападна домакините...

- Това си е негово мнение, което не желая да коментирам. И не ме питайте повече за това, моля ви.

- В повечето двубои селекционерът Лионел Скалони залагаше най-вече на съперника ви в дербито с Интер - Лаутаро Мартинес, а вие влизахте като резерва.

- Така е преценил треньорът, той носи отговорността, а ние сме там, за да изпълняваме и да се соъбразяваме с решенията му. Колкото до Лаутаро, той е прекрасно момче и много добър футболист, който тепърва ще се развива. Убеден съм, че може да стигне до големи висоти и да радва феновете на Интер. А защо да не дойде и при нас в Ювентус, за да играем заедно?

- За финал - кой е основният ви конкурент за Скудетото този сезон?

- Всички! Най-стойностни са селекциите на Интер, Наполи, Аталанта и Лацио, но да не подценяваме традиционно силните Рома и Милан. Калчото е силно първенство, много изморително. Желая ви всичко хубаво, чао!

И Пауло Дибала се отправи към групичка испаноговорящи, които го чакаха. Ръкостискания, прегръдки, които в един момент са прекъснати от господин с фланелка на Ювентус и маркер, който го помоли преди това за автограф. "Извинете!" - и се върна да се разпише и да си направят снимка за спомен.