Сурогатното майчинство вече е индустрия за $14 милиарда долара

Очаква се бизнесът да набъбне до $129 милиарда до 2032 г.

Новини
17:20 - 19 Август 2024
967
Сурогатното майчинство вече е индустрия за $14 милиарда долара

В Европа "търговското" сурогатно майчинство до голяма степен е забранено и се разглежда подобно на трафика на органи. Търсенето му обаче нараства поради отложеното раждане на деца, увеличаващите се медицински предизвикателства и растежа на ЛГБТ семействата, пише Fortune.

Така този пазар, оценен на 14 милиарда долара през 2022 г., се очаква да нарасне до 129 милиарда долара до 2032 г., според Global Market Insights.

В момента само няколко европейски страни като Украйна и Гърция разрешават "търговско" сурогатно майчинство. Тези нации работят в правна "сива зона" с минимален надзор. Резултатите не са изненадващи - както знаем и от доста новинарски сюжети в България, тази индустрия е изпълнена с проблеми като трафик на жени, фалшифицирани документи и фиктивни ембрионални трансфери.

Преди инвазията през 2022 г., Украйна беше глобален център за сурогатно майчинство с приблизително 2000-2500 договора годишно. Въпреки продължаващия конфликт, индустрията продължава да функционира, пише money.bg.

Украинки сега напускат семействата си и пътуват до места като Гърция и Северен Кипър, за да завършат бременностите си.

Трябва ли сурогатното майчинство срещу пари да излезе "на светло"? Защитниците на подобна реформа твърдят, че настоящите практики пренебрегват благосъстоянието на сурогатните майки. Уес Джонсън-Елис, съосновател на британската организация с нестопанска цел My Surrogacy Journey (MSJ), твърди, че сурогатните майки не трябва да напускат семействата си, за да се преместят в друга страна за бременността, за да помогнат на други да изградят своите.

MSJ често помага на семейства, които са се сблъскали с тежки обстоятелства с други агенции. Една двойка, търсеща сурогатно майчинство в Кипър, вярвала, че тяхната сурогатна майка е кипърка. Всъщност тя била от Източна Европа и се върнала в родната си страна, където родила преждевременно според Джонсън-Елис. За съжаление, бебето не оцеляло.

Миналия август гръцките власти извършиха рейд в Средиземноморския институт по плодовитост в Крит и

арестуваха персонала заради обвинения в трафик на близо 100 жени от Източна Европа - бъдещи сурогатни майки.

Институтът беше обвинен и във фалшифициране на документи за осиновяване за клиенти от страни, където сурогатното майчинство е незаконно.

Грузия също се беше превърнала в популярна дестинация за сурогатно майчинство в Европа, но миналата година грузинският премиер обяви, че "търговското" сурогатно майчинство ще бъде ограничено само до грузински граждани.

Скандалите и бързо променящите се закони за сурогатно майчинство накараха бъдещите родители в Европа да бързат да преместят ембрионите си в страни с по-стабилни или установени рамки за сурогатно майчинство, предимно в Америка.

Съединените щати са най-популярната дестинация за "търговско" сурогатно майчинство

поради добре установената правна рамка и напредналото медицинско обслужване в щатите, които позволяват практиката. Въпреки това, това е и най-скъпият вариант, като общите разходи за ин витро оплождане и сурогатно майчинство средно възлизат на 190 000 до 230 000 долара.

Тези високи разходи традиционно правят Канада по-достъпна опция за сурогатно майчинство, със средни разходи от 60 000 до 100 000 долара. Въпреки че "търговското" сурогатно майчинство е забранено, канадският закон позволява "алтруистично" сурогатно майчинство, подобно на Великобритания, Дания и Холандия - а това отваря определени "вратички".

Тази по-ниска цена драматично увеличи търсенето, водейки до средно време за чакане от 10 до 18 месеца и подтиквайки бъдещите родители да търсят търговски сурогатни майки в Латинска Америка.

Аржентина, Колумбия и Мексико привличат бъдещи родители като алтернативи на Европа,

с разходи обикновено под 80 000 долара. Мексико Сити, в частност, се превърна в популярен избор поради ниските разходи и прогресивните закони за сурогатно майчинство.

Бумът на сурогатното майчинство в Америка е за сметка на Европа. Защитниците твърдят, че забраната на търговското сурогатно майчинство в Европа ограничава достъпа до услуги и, парадоксално, увеличава експлоатацията и принудата на жените.

"С търговски модел всеки знае къде стои. Няма сиво. Всичко е много черно-бяло. И мисля, че при сурогатното майчинство се нуждаете от черно-бяло.", казва Джонсън-Елис.