Суровата зима остави без ток над 1000 населени места в Украйна

Украйна
14:37 - 09 Януари 2024
1865
Суровата зима остави без ток над 1000 населени места в Украйна

Тежкото зимно време остави без електричество над 1000 градове и села в Украйна. Това съобщи операторът на електропреносната мрежа на страната, цитиран от "Ройтерс".

Засегнати са девет региона.

Националната енергийна компания "Укренерго" призова жителите да пестят енергия, тъй като енергийната система е отслабена от руските удари.

Потреблението на електроенергия достигна най-високите нива за тази седмица, след като температурите паднаха до около -15 °C в много части на страната.

"Нивото на потребление продължава да расте поради значителния спад на температурата в цялата страна", отчита "Укренерго" и добавя, че потреблението на електроенергия сутринта вече е с 5,8% по-високо от предния ден.

"Към тази сутрин поради лошото време - силни ветрове и заледяване, е прекъснато захранването в 1025 населени места", информира енергийният оператор.

Времето е причинило значителни щети на разпределителните мрежи със силни ветрове, скреж и дебел слой лед върху оборудването, което забавя ремонтните дейности.

Виталий Ким, губернатор на Южна Николаевска област, където 215 града и села са без ток, заяви, че ледът върху електрическите кабели е с дебелина над 5 см.

"Укренерго" увери, че енергийната система вече работи на максимален капацитет и призова жителите да пестят електроенергия колкото е възможно повече и да избягват едновременното използване на няколко електрически уреда.

"В момента електроенергията е достатъчна за захранване на всички търговски и битови потребители. Но при голямо увеличение на потреблението се създава допълнително натоварване на централите, които и без това работят на максимална мощност и трябва много бързо и значително да увеличат производството, а това може да доведе до технологични смущения", поясниха от "Укренерго".

Украйна трябва да внася електричество от съседите си Румъния и Словакия, за да може да отговори на търсенето.

"Укренерго" посочи, че украинските топлоелектрически централи все още се възстановяват от масираните руски удари от миналата зима, а слънчевите електроцентрали не могат да работят с пълен капацитет поради гъстата облачност и лошото време.

Миналата зима Русия атакува енергийната система на Украйна с хиляди ракети и дронове, което причиняваше чести прекъсвания на тока за милиони абонати.

Топлоелектрическите централи осигуряват около 1/3 от цялата електроенергия, произведена в Украйна преди войната.