Сушата унищожила посеви на близо 1 млн. дка

Актуални новини
17:35 - 13 Август 2020
1302
Сушата унищожила посеви на близо 1 млн. дка

Тази година е най-тежката за земеделския сектор заради сушата - такава суша България не помни. Това заяви в Кнежа ресорният министър Десислава Танева.

В няколко области в Източна България сушата на практика предизвика невиждани поражения до момента, добивите са на рекордно ниски нива. Извън това - за първи път има пропадане заради суша на зърнено-житни култури на близо 1 милион декара. Това никога не се е случвало досега", отбеляза притеснено земеделският министър. 

"В същото време през тази година земеделските стопани ще получат най-много плащания.
Това стана възможно по инструменти, които ни бяха предоставени от Европейската комисия /ЕК/ с изменение на регламент по предложение на България, който допусна да програмираме мярка "Ковид".

Танева цитира оперативни данни за приключилата жътва на пшеницата, с които разполага МЗХГ. Трябва да се каже, че секторът "Зърнопроизводство" е най-конкурентоспособен и устойчив и ще продължи да развиват дейността си благодарение на натрупаните в годините финансова стабилност и устойчивост, е убедена Танева.

Според нея обаче тази година за земеделците ще бъде загуба. "За да улесним и облекчим сеитбата за следващата година ДФ "Земеделие" вече отвори мярката за кредитиране на сеитбата при по-широки параметри за торове и семена за есенната сеитба", добави министър Танева.

Тя уточни, че по оперативни данни на МЗХГ добивът на пшеница тази година е между 4,6 и 4,7 млн.т,
като за местно потребление - изхранване, хляб, фуражи, семена отиват около 1,5 млн.т., т.е. има възможност за износ на около 3 млн.т. Според нея износът върви нормално и той е с около 34 процента по-малки обеми, отколкото миналата година по същото време. Десислава Танева подчерта, че потоците на зърното се следят в ежедневен план.