Сушата в Испания изпразва язовирите

ЕС
13:27 - 09 Август 2023
1934
Сушата в Испания изпразва язовирите

Испания регистрира най-голямта си суша през първите четири месеца на 2023 г., от 60-те години насам, като Каталуния и Андалусия в Южна Испания са най-засегнати, предава "Ройтерс".

Властите на Каталуния миналата седмица наложиха нови ограничения за използване на вода на 22 села около язовир, близо до френската граница, тъй като водоносният хоризонт, който ги захранва, също се изпразва.

Няколко горещи вълни, регистрирани в Испания и Южна Европа това лято, влошиха сушата, понижавайки нивата на язовирите тъй като изпарението на водата и потреблението се увеличиха, каза Рубен дел Кампо, говорител на испанската метеорологична агенция AEMET.

22-те села, плюс две други в Южна Каталуния, които наброяват общо около 25 000 жители, са в извънредно положение поради липса на вода.

Това означава, че те трябва да намалят потреблението си до среднодневни 200 литра вода на жител от предишния таван от 230. Властите все още не ограничават водата за консумация, но поливането за селскостопански цели ще бъде до голяма степен забранено, а използването на вода за промишлени цели и за развлекателни цели трябва да спадне с 25%.

Село Агулана с 900 жители поддържа потреблението на вода под тавана от 200 литра от няколко месеца, но неговият кмет каза, че ще бъдат предприети допълнителни стъпки.