Свалят децата от електрическите тротинетки в Любимец

Новини
11:38 - 19 Юли 2024
830
Свалят децата от електрическите тротинетки в Любимец

Полицията и общината в Любимец предупреждават всички родители на деца под 16-годишна възраст да не им разрешават да карат електрически тротинетки и други подобни превозни средства.

Причината е хаосът, който се създава по улиците, особено по време на лятната ваканция. Това е предпоставка за произшествия.

 От общината цитират и чл. 80а, ал. 3, т. 2 от Закона за движение по пътищата, според който минималната възраст за лица, на които е разрешено да управляват въпросните превозни средства, е навършени 16 години.

В тази връзка от 18 до 26 юли полицаите в Любимец ще съставят разпореждания по Закона за МВР на всички родители, настойници и попечители, чиито деца нямат навършени 16-годишна възраст, но управляват по улиците на общината електрически тротинетки. След края на този срок, всички установени нарушения от този вид ще бъдат санкционирани съгласно разпоредбите на Закона за движение по пътищата.

„Нашата цел не е да забраним екологичния транспорт в града и останалите населени места. Мотивите ни са да опазим безопасността и живота на децата и гражданите. Затова призоваваме всички да бъдем по-отговорни към децата си и да не оставяме живота и здравето им единствено в ръцете на късмета и на добрия шанс. Уважаеми родители, не купувайте и преотстъпвайте на децата си електрически тротинетки, които нямат право да управляват. По закон, отговорност за действията на непълнолетното си дете е изцяло ваша“, призовава началникът на Участък „Полиция“ – Любимец главен инспектор Димитър Марков.