Свършиха безплатните ваксини за пенсионерите

В момента у нас все още няма грипни вируси, но пък за сметка на това зачестяват случаите на респираторни заболявания

Актуални новини
10:23 - 02 Ноември 2019
2421
Свършиха безплатните ваксини за пенсионерите

Близо 60 000 безплатни ваксини са били доставени в края на октомври, но вече са изчерпани. Това обяви пред „Монитор“ главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. От тях обаче са могли да се възползват малък процент от пенсионерите, тъй като по данни на НСИ хората над 65-годишна възраст у нас са 1 493 119 души. Това е около 21% от общия брой на населението. Следващата партида се очаква в средата на този месец.

„Надявам се това да се случи и фирмата да не остане излъгана, тъй като не всичко зависи от нея. А нашата работа беше да приемем програмата. В момента в цяла Европа има проблем с ваксините. Джипитата също се изнервиха, защото остава по-малко време за имунизации и това ще затрудни работата им“, коментира д-р Кунчев. Затова той препоръча желаещите да уведомят личния си лекар, за да може да бъдат повикани, когато ваксините са налични.

Според д-р Кунчев почти всяка година има недостиг на ваксини, но тази година проблемът е по-голям, тъй като и от СЗО са закъсняли с прогнозата за очакваните щамове за новия грипен сезон. Също така има и по-голямо търсене, на което фирмите не успяват да отговорят. У нас обикновено всяка година се имунизират между 2-3% от населението.

„Може би тази година желаещите да се ваксинират ще са повече. Няма официална информация, но знам, че нашите ваксини са взети основно от германската квота и малко от Словакия, защото иначе изобщо нямаше да намерим“, коментира д-р Кунчев. Той изтъкна и че за първи път у нас ще бъде доставен такъв голям брой ваксини на пазара. За тази зима са предвидени около 280 000- 160 000 безплатни и 120 000, които се разпространяват свободно в търговската мрежа.

В момента у нас все още няма грипни вируси, но пък за сметка на това зачестяват случаите на респираторни заболявания. Обикновено първите случаи на грип са в края на ноември, а по-висок ръст се очаква през декември. Според експертите до края на годината е добре да поставим ваксина.

„Щамовете са прогнозни и никой не може да каже дали ще са точно те. Предполагам, че няма да има изненади, но все пак е добре да се имунизираме“, посъветва още държавният главен инспектор.