Свещеник №3 във Ватикана обжалва присъда за педофилия

Джордж Пел получи 6-годишна ефективна присъда през март

Крими
11:01 - 05 Юни 2019
5990
Свещеник №3 във Ватикана обжалва присъда за педофилия

Австралийският кардинал Джордж Пел напусна затворническата си килия, за да се яви на изслушването по обжалването на присъдата му за сексуални посегателства над деца.

77-годишният духовник беше осъден през декември по пет обвинения за насилие срещу две деца, част от църковния хор в катедралата "Свети Патрик" в Мелбърн в периода 1996-1997 година. На първа инстанция беше решено, че той трябва да влезе в затвора за поне 3,8 години.

Третият най-високопоставен човек във Ватикана, който отговаряше за финансите на Светия престол и помогна за избирането на двама папи, получи 6-годишна ефективна присъда през март. Адвокатите му обявиха, че присъдата му е неоснователна и се базира на показанията на единствената оцеляла жертва.

Вторият обвинител на Пел почина от свръхдоза през 2014 година и никога не е разкривал пред съда сексуалното посегателство на кардинала. Кардиналът винаги е отхвърлял обвиненията и е твърдял, че е невинен. Негови поддръжници заявиха, че той е изкупителна жертва на Католическата църква за дълго прикриваните от нея педофилски прояви на свещениците.