Свещеник възпя в стих владиката Наум

Актуални новини
19:01 - 13 Май 2021
2451
Свещеник възпя в стих владиката Наум

Ставрофорен свещеноиконом Евгений Дечев възпя в стих Русенския митрополит Наум. Свещеникът, който е председател на църквата „Св.св.Кирил и Методий“ в Кубрат, е известен като автор на религиозна поезия и е подарил произведението си на владиката.

Това не е първата творба на отец Евгений Дечев, която той посвещава на митрополита. При всяко посещение на Русенския митрополит в Кубратската енория, свещеникът го поздравява със свои стихове, предаде rusemedia.com.

Отец Евгений е роден в Кубрат и след завършване на гимназията в родния си град, две години учи полувисше образование зъботехника в София.

В продължение на седем години работи като зъботехник, а след провеждане на осеммесечен църковно-богослужебен стаж в храм „Св. Николай Чудотворец” в Разград, е ръкоположен за свещеник от Доростолския и Червенски митрополит Софроний.

Освен на църквата, отец Евгений Дечев посвещава времето си и на две изкуства – поезията и дърворезбата. Той е автор на стихосбирки с религиозна поезия и изпод неговите ръце са били издълбани многобройни сюжетни дърворезби на християнска религиозна тематика – най вече за Господските и Богородичните празници.

„По този начин отец Евгений превръща в стихове и изящни дърворезби своята любов към Бога и ближния, проявявайки своето търпение и старание в работата над сюжетните дърворезби, работа, която продължава по 3-5 месеца върху една творба“, разказват от митрополията.