Светът е олимпиада: Токио 2020 стартира (НА ЖИВО)

Актуални новини
14:16 - 23 Юли 2021
3666
Светът е олимпиада: Токио 2020 стартира (НА ЖИВО)

Токио 2020 вече е факт. Отложените от миналата година игри най-накрая стартираха. 

Церемонията, която обикновено е изключително пищна и зрелищна, се провежда на олимпийския стадион в японската столица, но без зрители по трибуните. На официалните трибуни присъстват по-малко от 1000 души – държавни глави на една 15 страни, както и президенти на международни организации и спортни министри, сред които и българският Андрей Кузманов.

Спортистите, които ще дефилират в парада на нациите пък, трябва да са до 30 за всяка страна. Българската ще е още по-малка, тъй като в Токио все още не са пристигнали всички от 42-имата ни състезатели.

Няколко часа преди откриването обаче в Токио се проведоха два мащабни протеста. Протестиращи се събраха в района на парк Йойоги и изминаха няколко километра в колона към гара Шибуя, където е известният паметник на кучето Хачико. Около 400 души взеха участие в протеста. По целия маршрут те бяха придружавани от органите на реда. Не са регистрирани инциденти.

Най-популярният лозунг беше фразата "Да отменим игрите и ще дадем пари за борба с коронавируса". Протестиращите призоваха и за оставката на японското правителство и за губернатора на Токио Юрико Койке.