Светът не може да се върне към обичайния си живот след COVID-19

Това предупредиха кметове на много от големите градове в света

Свят
12:26 - 07 Май 2020
3335
Светът не може да се върне към обичайния си живот след COVID-19

Кметовете на много от големите градове в света предупредиха, че след кризата с новия коронавирус не можем да се върнем към "нормалния си ритъм", ако човечеството иска да избегне катастрофален срив на климата.

Кметовете, представляващи повече от 750 милиона души, публикуваха "декларация за принципите", с която се ангажират да поставят по-голямо равенство и устойчивост на климата в основата на своите планове за възстановяване.

Бил де Блазио, кметът на Ню Йорк и един от подписалите декларацията, заяви: "Половинчатите мерки, които поддържат статуквото, няма да променят положението или да ни предпазят от следващата криза."

Той настоява, че "имаме нужда от нов курс за тези времена - мащабна трансформация, която възстановява живота, насърчава равенството и предотвратява следващата икономическа, здравна или климатична криза."

Много градове вече обявиха мерки за подпомагане на устойчиво възстановяване с ниски въглеродни емисии - от стотици мили нови велосипедни алеи в Милано и Мексико Сити до разширяващи се тротоари и пешеходни квартали в Ню Йорк и Сиатъл.

В Лондон Садик Хан обяви плановете си в сряда да предостави повече място на колоездачите и пешеходците в цялата столица в опит да насърчи "зелено и устойчиво пътуване" и да предотврати скок в използването на автомобили и замърсяване след блокирането.

Този ход настъпи, след като моделирането на транспорт за Лондон разкри, че може да има 10-кратно увеличение на колоезденето и до пет пъти повече от ходенето пеша, в сравнение с нивата преди коронавирус, ако хората се върнат на работа, но избягват обществения транспорт.

Хан, който е заместник-председател на групата C40, заяви, че е решен да "изгради по-добро бъдеще" вследствие на пандемията.

"Covid-19 разкри неравенството в нашето общество и дълбоките недостатъци в нашата икономика, които не успяват хората от лишените общности повече от всеки друг", каза той.

"Трябва да излезем от това, обгръщайки нов нормален и с обновен стремеж за справяне с извънредните ситуации на климата."

В по-големия Манчестър лидерите на съветите разкриха планове за предоставяне на повече място за хората, които се разхождат и карат колоездене в региона. С финансирането от кмета на стойност 5 млн. Паунда местните власти планират редица мерки от разширяване на тротоарите до създаване на еднопосочни улици, премахване на трафик от жилищни квартали и изграждане на допълнителни велосипедни алеи.

Миналата седмица кметове от градове в Европа, САЩ и Африка проведоха разговори като част от новосформираната икономическа работна група C40. Те се съгласиха да координират усилията за очертаване на планове за подпомагане на устойчиво възстановяване от кризата с ниско съдържание на въглерод.

Марк Уотс, изпълнителен директор на C40, заяви, че кметовете имат много власт да защитят своите граждани и да определят посоката на възстановяване. "Сега има адски голямо сътрудничество между много мощни политици, които смятат, че зеленото икономическо възстановяване е абсолютно необходимо", каза той.

"Говорим за колективно създаване на средства, в които всички те влагат пари, които след това да поддържат електрически превозни средства, да поддържат разгръщане на велосипедни алеи, да поддържат модернизиране на сгради... C40 градове, използващи стотиците милиони долари в пенсионните си фондове за това и получаване много добра дългосрочна възвръщаемост. "

Изложението на принципите досега е подписано от кметове, представляващи 33 световни града от Лос Анджелис до Лисабон, Сао Пауло до Сеул, Мелбърн до Мексико Сити.

В изявлението се предупреждава, че възстановяването от Covid-19 "не трябва да бъде връщане към" бизнес както обикновено "- защото това е свят, който е на път за 3C или повече от прегряване."

Той също така заявява, че незабавните действия в областта на климата ще "ускорят икономическото възстановяване и ще повишат социалната справедливост чрез използването на нови технологии и създаването на нови индустрии и нови работни места".

Майк Блумбърг, президент на борда на C40 и бивш кмет на Ню Йорк, казва: "Тази работна група е ангажирана да помогне на градските лидери, тъй като работят върху икономическото възстановяване по начини, които ни водят напред в бъдещето, а не назад в миналото. Принципите, които очертахме, ще ръководят нашите усилия да развием нов нормален - по-зелен, по-здрав и проспериращ за всички. "