Светът шокиран от присъдата на Саркози

Срещу бившия президент са се водили и продължават да се водят половин дузина разследвания, но досега съдебно му досие беше девствено

Топ
12:02 - 02 Март 2021
1567
Светът шокиран от присъдата на Саркози

Присъдата от три години затвор, от които две условно, за корупция и търговия с влияние срещу бившия френски президент Никола Саркози (на поста от 2007 г. до 2012 г.) е централна тема за световните медии днес.

Новината предизвика политическо "земетресение" във Франция, коментира Си Ен Ен, която нарича решението на съда "историческо". Саркози е първият президент в съвременната история на страната, който е осъден ефективно на лишаване от свобода. Предшественикът му Жак Ширак през 2011 г. получи условна двегодишна присъда за одобряване на фиктивни назначения, докато е бил кмет на  Париж.

Съдията Кристин Ме, посочи, че Саркози няма нужда да влиза в затвора, а едната ефективна година на наказанието може да изтърпи в дома си с електронна гривна. Той и съучастниците му, които получиха същите присъди, могат да обжалват.

Според в. "Трибюн дьо Женев" присъдата е твърде сурова, като се има предвид, че обвинението почива по-скоро на улики отколкото на доказателства, пише изданието. 

Главен аргумент на обвинението са подслушани телефонни разговори между Саркози (комуникирал под псевдонима Пол Бисмут) и тогавашния му адвокат Тиери Ерзог, които според прокурорите доказват, че президентът е подкрепил кариерното издигане на висшия магистрат Жилбер Азибер в замяна на получена от него незаконно класифицирана информация, свързана с друго съдебно дело на Саркози. 

Защитата твърдеше, че нито една от двете страни в крайна сметка не е получила сочените от обвинението облаги и че подслушаните разговори са просто "приятелско бъбрене", което не доказва нищо.

Европейското издания на "Политико" посочва, че присъдата във всеки случай замразява "надеждите за политическо завръщане" на Саркози при  следващите президентски избори догодина.

Би Би Си изтъква, че от "несправедливо обвинен" Саркози се е превърнал в "осъден". Британската медия припомня, че срещу бившият президент са се водили и продължават да се водят „половин дузина“ разследвания, но досега „съдебно му минало е било девствено“. „Половин час в съдебна зала в новия Дворец на правосъдието в Париж“ беше достатъчен да „промени всичко това“.

Магистратката Ме прочете присъда, която не спести нищо и на никого, пише Би Би Си.

"Саркози, Тиери Ерзог и Жилбер Азибер са знаели точно какво правят, каза тя. Те са обменяли поверителна информация срещу професионални услуги. И това е корупция от всяка гледна точка."

"Това далече не е краят на историята", предупреждава още кореспондентът на Би Би Си Хю Шофийлд. Той отбелязва, че „обжалването може да трае години“. Но Никола Саркози вече има „различен облик“. "Преди той беше онеправдан бивш президент, воюващ срещу ляв съдебен сговор (националната финансова прокуратура, която го преследваше, беше създадена от неговия социалистически приемник Франсоа Оланд). Днес той е осъден от съд".

Испанският "Мундо" прогнозира „края на политическата кариера на Никола Саркози“.

"Осъждането за корупция е бреме. И перспективата за други процеси също не е комплимент", коментира изданието. "Но - предупреждава "Мундо" - в страна, която обича епичното завръщане на старите воини (вероятна алюзия с Наполеон Бонапарт), нищо не може да бъде изключено."