Светът за БГ изборите : Кирил и Асен вадят страната от безизходицата

ЕС
13:30 - 15 Ноември 2021
5872
Светът за БГ изборите: Кирил и Асен вадят страната от безизходицата

Нова партия, която обещава да изкорени повсеместната корупция и организираната престъпност в най-корумпираната страна в Европейския съюз, спечели изборите в България и обеща да създаде управляваща коалиция, за да сложи край на продължаващата повече от година политическа криза.

Това съобщава в свой коментар американската агенция „Блумбърг“.

На третия парламентарен вот в балканската страна тази година партията "Продължаваме промяната", известна като ПП, победи партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов, който до свалянето си през април беше един от най-дългогодишните лидери в Европа и доминираща сила в българската политика.

Победата на ПП може да доведе до излизане от политическата безизходица, която изостри ситуацията в най-бедната членка на ЕС с един от най-ниските проценти на ваксиниране срещу Ковид в блока и един от най-високите в света проценти на смъртност от пандемията на глава от населението. Това забави и одобрението на крайно необходимата помощ за възстановяване от ЕС, който държи страната със 7 млн. души извън свободната от паспорти шенгенска зона отчасти поради широко разпространената корупция.

Съоснователят на ПП Кирил Петков обяви победа и заяви, че партията ще започне разговори с други групи, които влязоха в парламента като Демократична България и ИТН - партия, ръководена от попфолк звездата Слави Трифонов. Тя обаче ще изключи ГЕРБ и Движението за права и свободи - партия, която представлява предимно турското малцинство в България и която заедно с тази на премиера е обвинявана в толериране на корупцията.

В същото време „Ройтерс съобщи в неделя, че се очаква нова центристка политическа партия да спечели парламентарните избори в България, което увеличава шансовете за прекратяване на политическата безизходица в най-бедната държава-членка на Европейския съюз.

Партията "Продължаваме промяната", създадена от двама бивши временни министри преди два месеца, води с 26% от гласовете при преброени 42% от бюлетините от изборите в неделя, сочат данните на централната избирателна комисия.

Това са третите избори в балканската страна през тази година.

Дясноцентристката партия ГЕРБ на дългогодишния премиер Бойко Борисов е втора с 21,4% от гласовете. Десетилетното му управление приключи след избори през април на фона на обществен гняв от широко разпространената корупция.

Политическите спорове попречиха на опонентите на Борисов да съставят правителство както след изборите през април, така и след новите избори през юли.

Според анализатори този път "Продължаваме промяната" е в по-добра позиция да сключи коалиция с подкрепата на две други антикорупционни формации и социалистите. Но предстоят трудни преговори.

Междувременно и сръбските медии подробно информират за резултатите, както от предсрочните парламентарни избори, така и от първия тур от президентските избори у нас.

Новата партия "Продължаваме промяната" се качи на вълната на масовите протести срещу корупцията и спечели най-много гласове на предсрочните парламентарни избори в България. Това пише сръбското издание "Данас", което изброява и останалите политически формации в новото Народно събрание.

Ако прогнозните резултати бъдат потвърдени, тогава мандат за съставяне на правителство ще получи 41-годишният предприемач Кирил Петков, който е лидер на ПП. "Данас" уточнява, че на президентските избори Румен Радев води убедително, но поради ниската избирателна активност ще има балотаж в неделя.

"Ниската избирателна активност се дължи на факта, че България е изправена пред нова смъртоносна вълна от Ковид-19. Тази седмица България регистрира рекорден брой починали за една седмица от началото на пандемията", пише още изданието.

"На практика Бойко Борисов няма никакви шансове за сформиране на правителство поради разкритията за корупцията по време на неговото управление. Нито една партия не иска да влиза в коалиция с него", съобщава от своя страна белградската "Нова ТВ".

Радио и телевизия на Войводина съобщи, че "Продължаваме промяната" е победител на предсрочните избори, но уточни, че от месец април в страната има политическа неизвестност след десетгодишното управление на Бойко Борисов, който загуби властта след масовите протести срещу корупцията през лятото на 2020 г."