Свети Георги убива змея на Бейрут

Легендите разказват за чудесата, които прави

Мистика
07:36 - 06 Май 2022
5431
Свети Георги убива змея на Бейрут

В българските народни песни се пее за Великден като хубав ден и празник, но Гергьовден е още по-голям и тачен – заради почитта и преклонението към полето и стадата, откъдето идва храната. От по-ново време е покровителството на светеца войн за българската армия.

Интересно е преданието за това как Свети Георги убива змея на Бейрут, недалеч от мястото, където светецът е погребан в Ливан. Близо до града в едно езеро живеел страшен змей, който опустошавал цялата околност със смъртоносното си дихание.

Хората не знаели как да се спасят от тази беда и понеже били езичници, поискали съвет от идолските жреци. Те им казали, че всяко семейство по ред трябва да дава по едно от децата си да бъде изядено от страшното чудовище. Като нямали друг изход, жителите приели този съвет и всеки ден довеждали нова жертва на брега на езерото.

Дошъл и редът на едничката дъщеря на тамошния цар. Девойката стояла на брега и тревожно очаквала смъртта си. Ненадейно се появил светъл юноша на бял кон с копие в ръка. Това бил Великомъченик Георги. От езерото се задало страшното чудовище. Храбрият воин се спуснал към чудовището и го поразил с копието си. След това казал на девойката да свали пояса си, да върже змея и да го повлече към града. След това всички жители на града и околността приели християнската вяра.