Свети Кирил пише азбуката за една нощ

Получава я като откровение свише

Мистика
18:14 - 23 Май 2019
6459
Свети Кирил пише азбуката за една нощ

Константин-Кирил Философ създава азбуката за една нощ. Получава я като Божествено откровение, казва авторката на езотерична литература Мариана Везнева. Кирил получава глаголицата, в която всяка буква има по няколко значения, едно от които е програма за бъдещето на света. Всеки буквен знак се равнява на период от 100 години.

Първата буква - глаголическото А, съвпада с началото на Българската държава на Балканския полуостров през 681 г. В момента светът се намира под знака на глаголическата буква Л, която е и първа за думата "Любов", т.е., очертава светлото бъдеще пред човечеството, до което ще се стигне след успешното преминаване през различни препятствия. 

След завършването на Магнаурската школа във византийската столица, която по същество е била езотерична, на Константин, наречен по-късно Кирил, е поверена патриаршеската библиотека в катедралата „Св. София” в Константинопол. За времето това е много висок пост. Но влечението към науката и презрението към столицата карат брата на Методий да се скрие за 6 месеца в манастир вероятно на Босфора или Мраморно море. Когато е открит от патриаршията и правителството, които не желаят да загубят възможността да се възползват от него, е привлечен в столицата и е назначен за преподавател по философия в Магнаурската школа, където получава почетното звание „Философ”.

Следват няколко успешни за Византия мисии, оглавявани от Константин-Философ. А когато се завръща от една от тях, Философът се усамотява за кратко в „безмълвие” и се отдава само на „беседа“ с книгите, но скоро напуска района на столицата и отива при брат си Методий в манастира „Свети Полихрон“ в Мала Азия. Смята се, че там създава глаголицата. Както пише в житието му, прави го само за една нощ по божие вдъхновение. Според автора на „За буквите“ Черноризец Храбър това става през 855 г. Пак в манастира в Мала Азия двамата братя започват да превеждат основни християнски текстове на старобългарски език. Преводите убедително свидетелстват, че за Кирил и Методий славянският старобългарски език е много близък и майчин.