Свети Мина лекува и закриля

Помага на пътниците, семействата, бедните и лечителите

Мистика
00:18 - 11 Ноември 2020
22321
Свети Мина лекува и закриля

Свети великомъченик Мина е покровител на пътниците, бездомните хора, семейството, жените без партньор, лечителите, бедните, знахарите и жените, които не могат да заченат. Свети Мина чува молитвите, помага, изцелява болните, помага на нуждаещите се и сбъдва съкровени желания.

Една от неговите най-чудотворни икони се намира в Обрадовския манастир край София. Хората, които се молят пред нея, вярват, че тя има могъща неизчерпаема енергия и лечебна сила и че Свети Мина прави чудеса. Ако човек отиде с чисто и отворено сърце и истинска вяра, то светецът ще откликне на молитвите му.

Иконата е нарисувана от руския художник Михаил Малецки, след като няколко пъти светията му се явява насън. Моли го да нарисува икона, след което да я донесе в Обрадовския манастир. Художникът живеел в София сред белогвардейските емигранти, които идват в България след Октомврийската революция. Донасянето на иконата в манастира съвпада с празника на Свети Мина на 11 ноември. В момента, в който иконата пристига в манастира, тя прави чудо - дете, пострадало при инцидент, прогледнало.

Художникът разказва, че му се е наложило да донесе на гръб иконата, защото тогава пътят не е бил леснодостъпен като сега, а дотук се е стигало по черни пътища. Било е есен, кално от дъждовете, а местността е и блатиста. Малевски бил първо с каруца, но тя затънала и той я взема на гръб, за да я донесе в манастира, разказва игуменът Борис Петров. Малецки споделя, че сякаш невидима сила му е помагала, за да я носи, дори не я усещал върху себе си. Това става на 11 ноември 1950 година.

През 1927 година известната откривателка на древни църкви и манастири Бона Велинова открива останки от древния манастир, който е съществувал още през римската епоха на днешното място на обителта, покровителствана от Свети Мина. През 1927 година е пострен дървения параклис, до него дървена камбанария и аязмото на светите безсребърници чудотворците Козма и Дамян. По-късно през 40-те години дървеният параклис е разрушен и е построена църквата в днешния й вид. Осветена е през 1946 г. на храмовия празник – 11 ноември. 4 години по-късно иконата идва в манастира.

Често пъти се случва много тежко болни хора да се оправят, разказва игуменът. Дори лекари казват: „Каквото можахме, направихме, останалото е в ръцете на Бога“. Самите доктори изпращат болни да дойдат да се помолят в манастира, а някои от свещениците са виждани да посещават болниците за хора с онкологични заболявания. Наистина хора се изцеряват напълно, свидетелства игуменът и винаги разказва с радост за момче, тежко пострадало в катактрофа. Лекарите не давали никаква надежда на родителите му. Майката и бащата идвали десетина дни и се молели за чудо. Чудото станало - момчето излязло от кома и се възстановило напълно.

Свети Мина помага на много бездетни и те в знак на благодарност идват да кръщават рожбите си в манастира. Млади хора, които не намират подходящия спътник в живота си, се молят пред иконата на Свети Мина и той им посочва подходящия за венчавка човек, казва игуменът и не пропуска да отбележи, че има много молитви, които се отправят от благодарност. Много хора, когато получат помощта от Свети Мина, след това идват бързо да благодарят. Затова и Свети Великомъченик Мина се почита като бърз помощник.

Често посетителите на манастира разказват, че след като си тръгнат след молитва, се чувстват много положително настроени и с мир в душата. Други пък настояват, че дори не са се помолили, а получават внезапна подкрепа за делата си.