Светица или вещица: Ментето Майка Тереза

Днес се навършват 20 години от канонизирането на милосърдната сестра

Нещо за четене
13:16 - 19 Октомври 2023
11846
Светица или вещица: Ментето Майка Тереза

Точно преди 20 години хитрата албанка Агнес Гондже Бояджиу, известна още като Майка Тереза, беше обявена за блажена, а през 2016 г. беше канонизирана за светица. От разстоянието на времето обаче, биографията на монахинята изглежда все по-притеснителна и твърде далеч от критериите за святост.

На 19 октомври 2003 г. Католическата църква беатифицира Агнес, известна още като Света Тереза ​​от Калкута или Майка Тереза, за нейната роля в организирането на Ордена на сестрите на милосърдието, който помага на болните бедни. В Албания този ден се е превърнал в празник - Денят на майка Тереза. На 4 септември 2016 г. тя е канонизирана, защото се твърди, че молитвата ѝ е помогнала за излекуване на рак на мозъка.

През 1979 г. монахинята получава Нобелова награда за мир „за работата си в помощ на страдащи хора“. Но още по време на живота на Майка Тереза ​​хората започнали да се съмняват в чистотата на нейните намерения.

Благословено детство

Монахинята е родена на 26 август 1910 г. в македонския град Скопие, но нарича кръщенето си 27 август истинския си рожден ден. Израснала със сестра си и брат си в заможно семейство - баща ѝ бил съсобственик на голяма строителна компания и преуспял търговец. Родителите на Агнес Дранфила и Никола Бояджиу били католици, които посещавали църквата и помагали на бедните. По-големият брат на Агнес Лазар си спомня, че като дете Агнес е била „малка розова дебеланка“, много забавна. Затова у дома я наричат ​​Гонджа - „цветна пъпка“ в превод от албански.

Агнес, подобно на родителите си, е твърде религиозна. Заедно със сестра си тя пее в църковния хор, а също така участва в дейността на Ордена на Света Дева Мария.

На 12-годишна възраст Агнес решава да посвети живота си на Бога. На 18-годишна възраст тя се премества в Ирландия и се присъединява към Ирландските сестри от Лорето.

Малката Агнес в Скопие

Агнес била изпратена в Калкута в Индия, за да преподава в манастирско училище за момичета. Там тя полага обети и приема монашеското име Тереза ​​в чест на Света Тереза ​​от Лизийо.

Според монахинята на 10 септември 1946 г. Исус Христос ѝ се явил. Твърди се, че той ѝ наредил да съблече дрехите си на монахиня, да облече индийско сари и да отиде да помогне на бедните, болните и страдащите. Орденът обаче ѝ позволява да напусне манастира едва след две години. Властите предоставят на Тереза ​​храма на богинята Кали, за да организират „дом за умиращите“. Там с нея работят дванадесет монахини, които се подчиняват на Тереза ​​във всичко.

На 7 октомври 1950 г. монахинята получава разрешение от папа Пий XII да създаде орден на сестрите на милосърдието, който ще помогне за организирането на училища, приюти и болници за бедни и тежко болни хора. Трябва да се отбележи, че всеки може да кандидатства в тези институции, независимо от националност и религия. След 46 години организацията има 400 клона в 111 страни, 700 дома на милосърдието в 120 страни.

Организацията на Майка Тереза в Индия продавала бебета

Орденът редовно осигурявал храна на 500 хиляди семейства и лекувал 250 хиляди души, оцелявайки от дарения. Най-вероятно те са получавали около 10 милиарда долара годишно, пише Комерсант.

Славата на Майка Тереза ​​след документалния филм на BBC „Нещо красиво за Бог“ ѝ помага ​​да събира толкова голяма сума всяка година. През 1969 г. английският журналист Малкълм Магеридж, заедно с фотограф, идвяа в един от домовете на милосърдието. В сградата няма осветление, но успява да направи прилични снимки със специален обектив. За да привлече повече внимание, BBC го представи като чудо. Твърди се, че божествената светлина е помогнала да се снима на тъмно.

След като Майка Тереза ​​става известна, започват да пристигат монахини, които искат да работят под нейните институции. Скоро броят им достига пет хиляди. Тогава тя започва да бъде канена в различни страни за специални събития. Тя общува със световни политици, които обещават да отворят клонове на Ордена на сестрите на милосърдието в своите страни. Това я прави още по-популярна.

Страдай мълчаливо, лекарства няма

Тя убеждава американските политици да се откажат от смъртното наказание, а индийските политици да се откажат от принудителната стерилизация.

През 1982 г. тя убеждава израелците и палестинците временно да спрат битките, за да спасят 37 деца.

Според официалните данни хора от всякаква националност и религия са били изповядвани в приютите на Майка Тереза ​​в съответствие с тяхната вяра. По-късно се оказало, че монахините убеждавали бълнуващи мюсюлмани и индуси да приемат католицизма, след което поставяли мокър парцал на челото им и извършвали ритуал, така че човекът да получи „билет за рая“.

Това беше обсъдено от бившата мисионерка Сюзън Шийлдс в книгата на Кристофър Хътчинс „Мисионерската позиция: Майка Тереза ​​в теорията и практиката“.

Майка Тереза - провъзгласена за светица

Съдейки по кадрите, които са оцелели до днес, отношението и условията за пациентите на светицата са ужасни. Имало стари дървени легла. Почти всички пациенти били обръснати, въпреки че за индийските жени например това е срам. Монахините заявили, че се стараят да не използват топла вода. Храната също била ужасяваща, въпреки огромните финансови възможности.

През 1991 г. редакторът на британското медицинско списание "Лансет" Робин Фокс публикува статия за сиропиталищата на Майка Тереза. Журналистът признава, че сестрите поддържат пациентите чисти. Гледали ги, лекували раните им и се отнасяли добре с тях.

Първа дръжка с чешкия евреин и международен измамник Робърт Максуел

Монахините обаче нямали медицинско образование, така че не виждали разликата между лечими и нелечими пациенти. Поради това хората, които са имали добри шансове за възстановяване, се заразяват с опасни инфекции и умират.

Освен това най-често хората се лекували не с лекарства, а с молитви. Никой не стерилизирал иглите, те просто се измивали с гореща, а понякога и със студена вода, поради което се предавали инфекции между пациентите.

Според Фокс в домовете на смъртта имало недостиг на болкоуспокояващи. Място, където човек трябвало да посрещне смъртта с минимални страдания, в действителност не било такова. Тази информация е потвърдена от доброволката Мери Лоудън в документалния филм на Кристофър Хитчънс „Ангел от ада, Майка Тереза ​​от Калкута“.

След тази публикация организацията прави няколко проверки, които потвърдили нарушения, а една от тях показала, че две трети от пациентите са починали от болков шок.

"Има нещо красиво в начина, по който бедните приемат съдбата си, начина, по който страдат като Исус на кръста. Светът печели много от страданието. Страданието означава, че Исус те целува", отговори Майка Тереза ​​на обвиненията.

Германското списание "Щерн" публикува доклад, според който през 1991 г. 7% от даренията всъщност са отишли ​​за благотворителност.

През 1991 г. Тереза се лекува в клиника в Калифорния от инфаркт, а не залага на молитви. Въпреки убежденията й, за нея се грижат най-добрите медицински институции в света, което предизвика вълна от критики.

Монахинята приемала дарения от крадци, наркодилъри и убийци. Британският издател Робърт Максуел краде £450 милиона от пенсионния фонд на служителите си и ги пропилява. Той е сред едрите дарители на Тереза.

Чарлз Кийтинг, обвинен в измама, също е дал откраднатите милиони долари на монахинята, а също така ѝ е дал назаем личния си самолет.

В книгата "Автентичен грях" журналистът Джанлуиджи Нуци пише, че Майка Тереза ​​е била най-големият клиент на Ватиканската банка, в чиято сметка е държала милиарди. 

Чудото на Майка Тереза

За да бъде обявена за блажена една монахиня, е било необходимо да се докаже, че тя извършва чудеса. Скоро духовенството намира жител на Индия, Моника Бесру. Тя казва, че има неоперабилен рак на стомаха. В деня на погребението на Майка Тереза ​​сестрата на жената докоснала иконата до тялото на починалата и след това я допряла до тумора на Бесуа. Осем часа по-късно ракът бил изчезнал.

Бдение за светицата

По-късно съпругът на Бесру признава по време на бракоразводното им дело, че жената имала киста на яйчника. Тя е лекувана с лекарства, в резултат на което туморът изчезва. За потвърждение на думите си мъжът показа медицинско заключение. Въпреки това Ватикана призна случая за чудо.

Освен това се твърди, че молитвата на Майка Тереза ​​е помогнала за излекуването на Марсилио Андрино от Бразилия от рак на мозъка. Той няма официално медицинско заключение за наличието на болестта и никакви документи, потвърждаващи факта на премахване на тумора. Въпреки това също се смята за чудо.

Италианският мафиот Джорджо Бруско, познат на Майка Тереза, казва: „Ако тя е светица, тогава аз съм Исус Христос“.