Светило от ВМА : Лятната отпуска крие смъртоносни опасности

Пазете хигиена и винаги дръжте децата под контрол, съветва проф. Камен Плочев

Новини
14:00 - 07 Юли 2019
5734
Светило от ВМА: Лятната отпуска крие смъртоносни опасности

Летни вируси, чревни инфекции, ухапвания от насекоми, топлинен удар - лятото е в разгара си, а с него и опасността да провалим почивката си, ако не знаем как да се пазим от всичко изброено. Всичко е опасно, щом премине границата на биологичната толерантност, обясни пред bTV професор Камен Плочев, ръководител на инфекциозната клиника във Военно-медицинска академия.

"Диарията например не е враг на организма, а естествен, елиминиращ отровите, бактериите и вирусите, физиологичен акт, но до определени граници. Хората трябва да знаят коя е тази граница и това е, когато почустват жажда – тогава вече трябва да отидат на лекар", обясни лекарят. По думите на проф. Плочев хората вече са добре информирани и не се забавят с търсенето на медицинска помощ.

"Лятото имаме масов начин на хранене, а масовата консумация води до масов риск от възникване на инфекциозни заболявания", обясни професор Плочев. Той посъветва плодовете винаги да се измиват обилно преди да се изядат, като трябва поне 5 минути да са оставени под течаща вода, и освен това да си мием ръцете редовно преди хранене.

"Има обаче един фактор, който всички подценяват – на плажа хората употребяват слънцезащитни кремове, които се отмиват във водата, когато влязат в морето и се образува емулсия – в нея има и гъбички, и бактерии от кожата, а това е рисков фактор", обясни професорът. Морето обаче е уникална пречиствателна станция, посочи проф. Плочев. Според него насекомите също са много опасни през лятото. Като сред най-опасните д-р Камен Плочев посочи кърлежите и комарите. Вирусът "Зика", който се разпространява от кръвосмучещите насекоми, много опасно обикаля планетата, отбеляза той.

Съветите на проф. Камен Плочев за безопасно лято са няколко. На първо място изберете местата, на които почивате, второ – спазвайте лична хигиена, като обръщате особено внимание на децата, отбеляза експертът по инфекциозни болести. "Използвайте препарати, които отблъскват насекомите, така наречените репеленти. Трябва да се внимава и с храната, особено хората, които имат хронични колитни заболявания. За тях е препоръчителна бялата диета – бяла риба и бяло месо, без препечено и препържено", каза още професорът.