Светият синод разглежда статута на Руската църква

Новини
09:29 - 03 Октомври 2023
1709
Светият синод разглежда статута на Руската църква

Въпросът за статута и собствеността на Руската църква се очаква да бъде разгледан на заседание на Светия синод днес, което започва в 10:00 часа.

Това е първото редовно заседание на съборния орган на Българската православна църква, след като беше прекъсната богослужебната дейност на храма, като следствие от експулсирането на нейни служители при акция на ДАНС на 21 септември.

Мерките бяха наложени заради извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интересите на страната ни.

Часове по-късно затварянето на църквата беше съобщено от външното министерство на Русия. Последваха протести на граждани, разпространиха се и разнопосочни позиции за заключването на храма.

Появиха се документи, които установяват, че църквата е собственост на руското посолство у нас. Дни след затварянето на руската църква патриарх Неофит благослови български свещеници да извършват богослужебна дейност, когато храма отвори.

Архимандрит Никанор припомни защо Негово светейшество има това право: "Каноничната юрисдикция е на българския патриарх Неофит и той е единственият, който може да дава благословение, административно да назначава свещенослужители".

Според богослова доцент Костадин Нушев Светият синод трябва да изрази позиция за автокефалията на Българската православна църква.

"Да отстояват автокефалията и каноничния статут на Българската православна църква, да изразят своето мнение по отношение на действията на българския патриарх да съдейства за отваряне на храма, който между впрочем неканонично е затворен от нецърковна власт".

На заседанието на Светия синод се очаква да бъде разгледан устава на руското подворие в България.

"Тъй като въпросът за руското подворие не фигурира в сега действащия устав на Българската православна църква, приет през 2008 година на последния църковен събор".