Светият синод: Руският патриарх решава за църквата

На 25 септември патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, назначи свещеници от София, които да поемат обгрижването на храма "Св. Николай Чудотворец"

Общество
09:35 - 04 Октомври 2023
2504
Светият синод: Руският патриарх решава за църквата

Решението какво ще се случва с Руската църква в София вероятно трябва да бъде на Московския патриарх. Това обяви пред БНТ Старозагорският митрополит Киприан, който е и говорител на Светия синод. Според него именно той може да изпрати нов представител на своята църква, за да се отвори храмът и да функционира нормално.

Вчера на заседание Светият синод подкрепи напълно действията на патриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит по отношение на Руската църква. Подкрепа е получило и решението на българския ръководител на църквата да се изпрати писмо до Руския патриарх Кирил, който е и Московски патриарх.

Митрополит Киприан уточни, че по време на заседанието е имало хора с различно мнение, но в крайна сметка всички са се обединили и единствено Видинският митрополит Даниил е подписал решенията от заседанието с особено мнение.

На 25 септември патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, назначи свещеници от София, които да поемат обгрижването на храма "Св. Николай Чудотворец", известен още като Руската църква. Патриарх Неофит очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и "продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни", информира тогава синодът. Бе добавено, че патриарх Неофит е информирал за предприетите действия патриарха на Москва и цяла Русия Кирил.

Храмът остана без свещеници и беше заключен, след като по искане на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) предстоятелят на софийското подворие архимандрит Васиан (Змеев) и още двама свещеници бяха експулсирани от България "заради действия, които не съответстват на статута им в България". Седмица по-рано Северна Македония обяви за персона нон грата Змеев.