Светлана Тихановска: Мнозинството беларуси подкрепят украинците и Украйна

Лукашенко върна страната ни в сталинската ера, заяви беларуската опозиционерка

Актуални новини
10:50 - 05 Март 2024
1455
Светлана Тихановска: Мнозинството беларуси подкрепят украинците и Украйна

Лидерът на беларуската опозиция в изгнание Светлана Тихановска е в България. Тя ще изнесе публична лекция в Софийския университет "Свети Климент Охридски", ще разговаря с премиера Николай Денков и с министъра на външните работи Мария Габриел и ще участва в дискусия в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз по покана на председателя ѝ Кирил Петков.


Пред БНР Светлана Тихановска заяви, че ще разчита на българския глас в Евросъюза и че бъдещето на Беларус е свързано с демократичните сили, а не с режима на Александър Лукашенко:

"Дойдох в България преди всичко, за да се запозная със страната. Много е жалко, че нашите народи знаят толкова малко един за друг. Чрез това интервю бих искала българският народ по-добре да почувства Беларус и това, с което се борим. Ще се срещна с министър-председателя и с министъра на външните работи. Също така ще изнеса публична лекция в Софийския университет за ситуацията в Беларус, за това как се борим срещу режима и за независимост на нашата страна". 

На политическо равнище за мен е много важно България като страна с глас в Европейския съюз да разбере, че бъдещето на Беларус е свързано с демократичните сили и че Лукашенко начело на страната е път към нищото. 

Като цяло в Беларус има два вида криза - политическа и хуманитарна. Хуманитарната се изразява в това, че вече четири години всеки ден в Беларус вкарват в затвора хора заради изразено мнение, абонамент в социалните мрежи, четене на независими медии и даже използване на беларуския език. 

Политическата криза се състои в това, че през 2020г. Лукашенко загуби изборите, узурпира властта и отказа да я предаде на друг човек. Той просто върна нашата страна в сталинската ера - репресии, гнет. Лукашенко въвлече нашата страна във война и стана съюзник на Путин, въпреки че едва 4% от беларусите подкрепят участието на Беларус в тази война. Мнозинството беларуси подкрепят украинците и Украйна. Нашите беларуси се борят рамо до рамо с украинците срещу руската империя, а беларуските дисиденти също помагат на украинците. 

Много е важно България и българското правителство да разбират стратегическата роля да Беларус в гарантирането на сигурността на целия регион. Защото без свободна Беларус ще има постоянна заплаха както за беларусите, така и за нашите съседи. Нужен ни е вашия глас. Убедена съм, че вашето правителство разбира, че демократична и свободна Беларус е в интерес не само на беларусите, но и на цяла Европа". 

Как е възможно да влияете на политическата ситуация в Беларус като се намирате извън страната?

"На политическата ситуация в Беларус влияе беларуският народ. За четири години с помощта на репресии Лукашенко така и не успя да убеди беларусите, че той е доброто, а свободна и демократична Беларус - лошото. Той толкова много се страхува от хората, че репресиите не стихват, за да не могат хората да говорят свободно. Той унищожи всички независими медии, всички организации бяха ликвидирани. В момента Беларус представлява политическа пустиня. След 2020г. беларусите, които напуснаха страната, а те са около 500 000, могат да бъдат по-свободни в действията и изказванията си. Като човек, когото беларусите избраха през 2020г. и беше признат за президент от демократичните страни, мога да защитавам интересите на своята страна и своя народ. 

Затова нашата стратегия е от една страна да оказваме максимален натиск над режима вътре в страната и отвън, а от друга страна - да подкрепяме беларусите, нашата национална идентичност и организациите, които продължават борбата с режима. Естествено, да помагаме на тези, които останаха в страната - семействата на политическите затворници, самите политически затворници и малките групи, които работят нелегално в Беларус". 

След смъртта на Алексей Навални съпругата му Юлия обяви, че ще продължи неговото дело. Тогава всички се запитаха дали Юлия Навалная не е руската Светлана Тихановска. Какво бихте посъветвала Юлия?

"Възхищавам се, разбира се, на смелостта и решителността на Юлия, защото тя знае, че работата ѝ е свързана с големи рискове и предизвикателства. Какво бих я посъветвала? Преди всичко да покаже, че работи за хората, че задачата й е да освободи руското общество от гнета на диктатурата. Навярно ще й е по-трудно, отколкото на нас беларусите, защото ние имаме консенсус за това кой е законно избраният лидер. Въпреки това опитите са обединение на опозицията в Русия трябва да продължат. 

Това, което е важно за нас беларусите, както и за украинците, е в преследването на своите цели и задачи за освобождението на Русия руската опозиция честно и открито да заяви, че няма да посяга на суверенитета на своите съседи и няма повече да проявява империалистически амбиции". 

Страхувате ли се за живота на съпруга ви Сергей Тихановски, особено след гибелта на Алексей Навални в затвора?

"Всеки ден се страхувам за мъжа си и за хилядите хора в беларуските затвори. Мъжът ми е в затвора от май 2020 г. През последната година го държат в режим “инкомуникадо”. Това означава, че не може да го посещава адвокат, писмата не стигат до него, не зная дали е жив, в какви условия го държат, какво става с него и в какво състояние се намира. Това е всекидневна мъка. Намираш се в неведение. 

Когато стана убийството на Навални, разбира се, моментално си представяш, че подобен сценарий е възможен и за твоите роднини, близки и приятели в затвора. И разбираш, че смъртта на Навални може да стане или "зелена светлина", или "червена линия" за по-нататъшни убийства. Ако сега демократичният свят не отговори с решителни действия, това ще развърже ръцете на диктаторите. Вижте, можем да ликвидираме нашите политически противници и нещо няма да последва!

Темата на политическите затворници затихна на фона на други много тежки събития. Алексей Навални даде живота си в името на свободното бъдеще на Русия. Много се надявам това отново да насочи вниманието към проблема с убийствата на политическите затворници. В беларуските затвори също умират хора. Те не са толкова известни като Алексей Навални, но вече петима политически затворници загинаха в затвора. Това е нашата болка и всячески се опитваме да стигнем до демократичните институции, които могат да искат достъп до политическите затворници и тяхното освобождаване".

С какво жените в политиката са по-добри от мъжете? Какви са техните предимства? 

"Убедих се, че жените са по-ефективни в бягането на далечни разстояния. Когато осъзнахме, че в Беларус ни очаква не спринт, а маратон, жените се мобилизираха и заеха ключови позиции в организациите и в медиите. Показахме, че жените са по-чувствителни към човешкото страдание. 

Ние не следваме принципите на "реалполитик". За нас е характерна грижата за бъдещето на нашите деца и за мирното решаване на проблемите. Мъжете се хвърлят в бой, а нас понякога  ни критикуват за нашата нерешителност и казват "стига вече балончета и цветя, време да се хващаме за оръжието". Аз обаче смятам, че ако демократичните промени са постигнати по мирен път, те са по-трайни".