Светлин Русев и Лия Петрова ще свирят на цигулките на Стойка Миланова и Минчо Минчев

Двата музикални инструмента са собственост на българската държава

Култура
15:09 - 03 Септември 2024
735
Светлин Русев и Лия Петрова ще свирят на цигулките на Стойка Миланова и Минчо Минчев

Светлин Русев и Лия Петрова ще свирят на ценните цигулки, собственост на българската държава. Министърът на културата Найден Тодоров и проф. Минчо Минчев връчиха специални сертификати, с които на Светлин Русев и Лия Петрова се предоставят цигулките „Страдивариус“ (известна като “Baron Wittgenstein“) и „Гуарнери дел Джезу“ (известна като „Consolo“). Това се случи снощи, по време на 40-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“.

Комисия, назначена от министъра на културата, с председател проф. Минчо Минчев, определи предложените на министъра на културата изпълнители. Музикалните инструменти се предоставят, след проведена конкурсна процедура, за временно ползване на основание чл. 30 от Закона за държавната собственост на изявени български изпълнители за осъществяване на концертна дейност.

Церемонията по приемственост на цигулките между именитите ни артисти от световна величина бе изключително емоционална, а при предаването на цигулката „Страдивариус“ от проф. Минчев на Светлин Русев двамата се просълзиха.

Проф. Минчо Минчев дълги години концертираше с цигулката „Страдивариус“ от 1716 г., собственост на българската държава, закупена преди повече от 40 години именно за него. Сега уникалният „Страдивариус“ от 1716 г. ще продължи да звучи в най-големите концертни зали в изящните ръце на Светлин Русев. 

Другият уникален музикален инструмент – „Гуарнери дел Джезу“, 1733 г., с която дълги години концертираше именитата Стойка Миланова, ще продължи да радва публиката в прелестните изпълнения на Лия Петрова.

„България има своите изкуства, които наистина ни спасяват в това време. Тези изкуства имат и своите фестивали и повечето от тези фестивали ни карат да забравим всичко лошо. Има всякакви фестивали, но има един, който е фестивал на изкуствата и събира в себе си музика, театър, изобразително изкуство, литература, кино. Събира най-доброто, което може да се види в България“, каза министърът на културата Найден Тодоров. По думите му жителите и гостите на Созопол са щастливци да виждат всяка година най-доброто, което се случва в изкуството.

След премиерата на концерта на фестивалния оркестър „Аполония“ на едноименните Празници на изкуствата в амфитеатъра в Созопол министър Найден Тодоров връчи на изпълнителния директор на фондацията за изкуство „Аполония“ Маргарита Димитрова най-високото отличие на Министерството на културата, „Златен век“ - огърлие.

Специално за 40-ото издание на „Аполония“ дебютираха на сцената като състав: Албена Данаилова (концертмайстор на Виенската филхармония), Светлин Русев (концертмайстор на Филхармонията в Романска Швейцария, на Филхармонията в Сеул (2007/2015) и на Филхармоничния оркестър на Радио „Франс“ (2005/2017), Лия Петрова (солист на най-известните оркестри, лауреат на най-престижните конкурси), Николай Минчев (концертмайстор на Оперно-симфоничния оркестър във Вупертал), Стоимен Пеев (концертмайстор в Камерен ансамбъл „Софийски солисти“), Валя Дервенска (концертмайстор на Хайделбергския симфоничен оркестър), Калина Христова (концертмайстор на Софийската филхармония), Галина Койчева (концертмайстор на Симфоничния оркестър на Българското национално радио), Румен Цветков – виола (изявен солист и директор на фестивала „Мърси Арт“, Мадрид), Стефания Янкова - виола (Симфоничен оркестър на БНР), Александър Сомов (виолончело – концертмайстор във Филхармоничния оркестър в Страсбург), Иван Лалев (виолончело  – концертмайстор в Софийската филхармония) и Димитър Иванов (контрабас – концертмайстор в Солунския симфоничен оркестър). В програмата бяха подготвени изпълнения на творби от Моцарт, Менделсон, както и от български композитори.