Светослав Костов е новият шеф на БНР

Новини
11:57 - 28 Юни 2019
4556
Светослав Костов е новият шеф на БНР

Новият генерален директор на БНР е Светослав Костов. Той бе избран с три гласа "за" и два "въздържал се" от СЕМ днес. Журналистът смени на поста икономиста Александър Велев. Досега Костов бе директор на най-старата програма на обществената медия - Радио София.    

Бившият спортен журналист се яви първи пред Съвета за електронни медии в конкурса за генерален директор, който започна в сряда. За него гласуваха Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова.

Другите четирима участници в конкурса бяха Валерий Тодоров, Даниела Манолова, Митко Димитров и настоящият ръководител на обществената медия Александър Велев.

На изслушването Светослав Костов заяви, че радио "Омбудсман" ще стане част от Българското национално радио. То ще решава обществени проблеми от различен характер, свързани с администрацията и институциите.

Костов e амбициран да възстанови и радио "България" за 3 месеца - сега то съществува само като сайт. Целта му е  да бъде възстановено като пълноформатно радио с многоезична мултимедийна и многоканална програма.

Костов смята да работи за разпознаваемост на бранда, звуково ребрандиране на всички програми, както и за увеличаване на младежката аудитория. Това бяха акцентите в неговата концепция, с която се яви на предишния конкурс за шеф на БНР през 2016 г.

Според Костов е нужна оптимизация в БНР, където в момента работят малко над 1300 души.

В сряда и четвъртък бяха изслушванията на петимата кандидати за поста - Светослав Костов, Митко Димитров, Валери Тодоров, Даниела Манолова и настоящия ръководител на обществената медия Александър Велев.

Според процедурата за избор СЕМ определя с решение кандидата, избран за генерален директор на БНР. Ако никой от кандидатите не получи най-малко три гласа, се насрочва второ заседание. В случай, че и на него не бъде избран генерален директор, отново час по-късно се насрочва ново заседание. Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор, процедурата се прекратява.