Световен шампион по борба властва в Златарица

Нямаме медицински персонал, една линейка обслужва региона, недоволен е новият кмет Михаил Ганев

Политика
08:43 - 09 Ноември 2019
18440
Световен шампион по борба властва в Златарица

Световният шампион по борба Михаил Ганев е новият кмет на Община Златарица. Той участва в местния вот с подкрепата на „БСП за България”.

Ганев спечели поста с около 170 гласа преднина в оспорвана битка с досегашния градоначалник-юрист и кандидат от ВМРО- БНД Пенчо Чанев, който управлява цели 12 години, информира „Труд”.

За именития спортист са гласували около 1300 жители на балканската община. С подкрепата на кандидатурата му местните хора показаха, че искат промяна и заложиха на младия и амбициозен мъж като надежда за по-добро бъдеще.

34-годишният борец не крие, че е приел предизвикателството благодарение на подкрепата на близките си, на приятелите си и на златарчени. „Живея в Златарица, виждам как цялата община през последните години западна, обезлюди се и се превърна от китен географски район в тъжно място без перспектива за населението. Хората с право искат по-добро битие”, споделя Михаил Ганев.

Почетният гражданин на Златарица разкрива, че приел да се кандидатира за кмет два месеца преди кампанията.

„Беше ми много трудно през последния месец. Получих десетки неоснователни упреци, удари под пояса, лъжливи твърдения от опонентите. Пуснаха дори слух, че съм „патерица” на Пенчо Чанев и съм се включил в кампанията, за да привлека гласове в негова полза”, казва с усмивка Ганев.

След като вече официално е кмет на общината, ще трябва да се раздели с досегашните си занимания като служител в системата на МВР, където е от над 10 години и като треньор на националния отбор по борба.

„Криво ми е, но вече се обрекох на новата си мисия. Тепърва ще трябва да сформирам стабилен екип от професионалисти, с които да работя през следващите 4 години и с които да извадя общината от застоя и разрухата. Няма да е леко и не случайно е казано, че няма училище за кметове”, категоричен е спортистът, който ще положи клетва на 11 ноември.

Дотогава ще трябва да се разбере и кой ще е новият председател на Общинския съвет в Златарица. Натискът е голям, тъй като 11-те места в местния парламент са разпределени между трима съветници от БСП, двама на ГЕРБ, един на ДПС и петима от ВМРО.

„Провеждаме преговори за избора на председател на Общинския съвет. Твърдо заявявам, че няма да правя чистка в общинската администрация. Искам да успокоя хората, които се страхуват от лов на вещици, че не смятам да уволнявам служители, които са професионалисти, които имат опит и искат съвестно да работят и занапред.

По време на кампанията ги плашеха, че ако стана кмет, ще бъде ликвидиран автобусният транспорт. Възнамерявам обаче да поискам да се направи ревизия на финансовото състояние на общината и да се провери как са харчени ресурсите и как е стопанисвано имуществото й, за да започна на чисто. Не е без значение какво наследство получавам”, уточнява Михаил Ганев.

Той допълва, че дори и някои от чиновниците в кметството да напуснат, ще намери други кадри за техните места. Основните проблеми, с които смята да се заеме като първенец на общината, са безработицата, привличането на инвестиции и създаване на работни места, като се използва потенциала на района, както и подобряване на здравните услуги.

„Нямаме достатъчно медицински кадри, а една линейка обслужва общините Елена и Златарица. Местните хора са принудени да пътуват всеки ден до съседни общини във Великотърновска област, за да работят, защото в Златарица нямат препитание.

Има възможност да се възроди селският туризъм. Уличната, училищната и спортната инфраструктура са в плачевно състояние. Направен е ремонт на стадиона, има и голяма спортна зала, но са празни и не се използват по предназначение.

По време на кампанията децата от общината ме спираха, радваха ми се, споделяха, че съм техен идол и ме питаха къде могат да спортуват. Амбициран съм да развия спорта за подрастващите в района. Необходимо е и изграждане на пречиствателна станция, за да се направи и канализация”, изброява Михаил Ганев.