Световна премиера на Украинска рапсодия в зала "България"

Софийската филахрмония посреща диригента Кристиан Александров и обичания пианист Людмил Ангелов

Култура
09:45 - 08 Февруари 2023
2145
Световна премиера на Украинска рапсодия в зала "България"

На 23 февруари Софийската филахрмония посреща българския диригент Кристиан Александров, който развива кариерата си в Канада и обичания български пианист Людмил Ангелов. Те ще представят Украинска рапсодия за пиано и оркестър от Александър Розенблат и Вариации по тема на Паганини за пиано и оркестър от Витолд Лютославски. Във втората част на вечерта ще звучи Симфония №11 от Дмитрий Шостакович. В София ще се състои световната премиера на Украинска рапсодия. 

“Удивително красивите и „жизнерадостни” украински мелодии винаги са привличали вниманието ми и са вдъхновявали желанието ми да пофантазирам с тях. Първите скици на „Украинска рапсодия” са направени преди 6-7 години. А абсурдната и трагична политическа ситуация след 24 февруари 2022 г. ме подтикна и за няколко месеца завърших работата си.

Дълбоко съм убеден, че когато „пушките говорят, музите не само мълчат”, а „крещят”, защото само културата оправдава присъствието на човека като вид на нашата планета", казва Александър Розенблат за своята творба, която ще прозвучи за първи път в зала „България“.

Маестро Кристиан Александров е музикален директор и главен диригент на симфоничния оркестър Kindred Spirits в Торонто (Канада), музикален директор на Международната Музикална Академия в Торонто, артистичен директор на Фестивала за Съвременна Музика в Маркам (Канада) и артистичен директор на Международния Музикален Конкурс в Торонто.

Работил е с международно известните диригенти Шарл Дютоа, Густав Майер, Марин Алсоп, Хелмут Рилинг, Джон Морис Ръсел, Нурхан Арман, и Дейвид Аглер и др. Кристиан Александров е дирижирал в концертни зали в Европа, Канада и Близкия изток, между които: залата „Рой Томпсън“, Центъра за Сценични Изкуства „Сони“, залата „Еторе Мацолени“ и залата „Глен Гулд“ в Торонто, Lieder Halle в Щутгарт, операта в Кайро, Концертната зала на Хонг Конг и др.

Маестро Александров е дирижирал канадски и световни премиери на нови творби от Джон Уилямс, Гари Кулеша, Брайън Кърънт, Лариса Кузменко, Даниел Фридман, Кевин Лау, Джеймс Кембъл, Константин Каравасилис, Хедър Шмит, Чан Уинг-Уа, Уернер Чан, Ерик Крийм.

Дирижирал е също така премиерата в Канада на творбата „За върби и брези“ от международно известния композитор на филмова музика Джон Уилямс и световната премиера на Концерт за арфа и оркестър от Джеймс Кембъл. През 2017 г. маестро Александров дирижира разпродаден концерт в 3200-местния Център за сценични изкуства „Сони“ в Торонто с творби от композитора – носител на наградата Оскар А.Р. Рахман.

През 2019 г. маестро Александров е избран за Артистичен директор на Международния музикален конкурс в Торонто – благотворителна организация с мисия да предоставя възможности на млади музиканти да изпълняват, дирижират и творят музика, като същевременно получават професионално ръководство от водещи експерти в Университета в Торонто, Университета в Йорк, Симфоничния оркестър на Торонто, Канадската опера, Националния балет на Канада, Кралската музикална консерватория и музикалния колеж „Глен Гулд“.

Маестро Александров е член на Асоциацията на симфоничните оркестри в Канада, на Американската федерация на музикантите, на Американската лига на симфоничните оркестри, Гилдията на диригентите, Обществото „Глен Гулд“ в Канада, и Обществото по международни културни отношения в Швейцария.