Световната банка: България е една от държавите с най-застаряващо население в света

През 2050 г. страната ще се стопи до 5,4 милиона души

Общество
10:59 - 28 Ноември 2022
2237
Световната банка: България е една от държавите с най-застаряващо население в света

Намаляващата раждаемост, нарастващият брой разводи и увеличаващата се продължителност на живота са сред многото фактори, които променят демографските показатели по света. Всъщност в много страни се наблюдава цялостно застаряване на хората. Според проучване на Световната банка от 2019 г. следните държави имат най-възрастното население.

България

Малко над 21% от българите са на възраст 65 и повече години, което допринася както за общото застаряване на населението, така и за едно от най-бързите обезлюдявания в цяла Европа. Вследствие на смъртността сред възрастните хора и бягството на младите хора от страната, недоволни от корупцията и лошите перспективи за живот, населението на България, което през 80-те години на миналия век е било 9 милиона души, се очаква да намалее до 5,4 милиона души през 2050 г.

Германия

С една пета от населението на страната на възраст най-малко 65 години, темповете на застаряване на населението на Германия са се ускорили от началото на 21-ви век. По-голямата продължителност на живота и спадът на раждаемостта, дължащ се на неефективна семейна политика, все още са сред основните причини за тази демографска тенденция.

Гърция

Около 22% от населението на Гърция е на 65 и повече години. Всъщност от 2010 г. насам жителите на Гърция непрекъснато застаряват, като между 1 януари 2011 г. и 1 януари 2020 г. броят им е намалял с 3,7 %, главно поради спада на раждаемостта, предизвикан от икономическата криза. Не само че жените раждат деца на по-късна възраст, но и семействата имат по-малко потомство поради разходите и липсата на мерки за социално подпомагане, предава BGNES.